Уини Мадикизела-Мандела - борец срещу апартейда в ЮАР и дългогодишна

...
Уини Мадикизела-Мандела - борец срещу апартейда в ЮАР и дългогодишна
Коментари Харесай

Почина жената на Нелсън Мандела

Уини Мадикизела-Мандела - герой против апартейда в ЮАР и дългогодишна брачна половинка на Нелсън Мандела, умря на 81-годишна възраст, заяви персоналният й помощник, представен от Би Би Си.

Уини Мандела е умряла след " дълго боледуване в и отвън болница от началото на годината ". Уини беше омъжена за Нелсън Мандела в продължение на 38 година, в това число 27 година, до момента в който той лежеше в пандиза.

Уини е описвана като амбициозна и с борбен темперамент. За това приказва даже моминското й име - Номзамо, което значи " този, който преодолява тествания ". Също като мъжа си в тийнейджърските си години тя бяга от родителите си, които желаят тя да подписа уречен брак. Осемнадесет години по-млада, тя е единствено на 20 година, когато се среща с индивида, който към този момент се е трансформирал в " живата легенда " на " небялата общественост " на Южна Африка.

От самото начало тя знае, че в случай че показа живота си с този извънреден човек, ще би трябвало да жертва доста неща в името на идеята. " Омъжих се за битката, за освобождението на моя народ ", спомня си Уини. Съдбата на Мадиба сервира на брачната половинка му най-голямото тестване - да чуе присъдата му на пожизнен затвор. Уини съумява да резервира хладнокръвие и взема решение просто да резервира парче от сватбената им торта, което Нелсън даже не е съумял да изяде, надявайки се да го опитат дружно откакто излежи наказването си.

Въпреки " раздялата ", връзка единствено посредством писма и редките къси визити в пандиза, Уини съумява да подари брачна половинка си с две деца. Славата на брачна половинка й, който е наказан поради битката за идеята, дава на втората госпожа Мандела прозвището " майка на нацията ". Излизайки от пандиза обаче той схваща за упоритостите й за огромни благосъстояния, за обвиняването, че нейни охранители са отговорни за гибелта на 14-годишно момче и за ухажор, с който тя е отпътувала скрито в Съединени американски щати, до момента в който той е прекарвал последните си години зад решетките. Борецът за тъждество още веднъж е свободен, само че споделя, че се усеща " най-самотния човек на света " след развода си.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР