Уимбълдън, осминафиналЯник Синер – Карлос Алкарас 6-1, 6-4, 6-7(8), 6-3Яник

...
Уимбълдън, осминафиналЯник Синер – Карлос Алкарас 6-1, 6-4, 6-7(8), 6-3Яник
Коментари Харесай

Синер надделя над Алкарас за дебютния си четвъртфинал на Уимбълдън


Уимбълдън, осминафинал

Яник Синер – Карлос Алкарас 6-1, 6-4, 6-7(8), 6-3

Яник Синер доближи до първия си четвъртфинал на Уимбълдън след успех над Карлос Алкарас в един от най-очакваните мачове от четвърти кръг. И двамата съперници демонстрираха отличен тенис, като италианецът пропусна пет мачбола в хода на дуела, само че за сметка на това не разреши на съперника си да стигне до нито един късмет за пробив. Така Синер се подреди измежду най-хубавите осем на „мейджър“ шампионат за трети път в кариерата си, откакто го направи на Ролан Гарос през 2020 година и на Australian Open през този сезон.

Негов конкурент на четвъртфинала ще бъде спечелилият от мача сред Новак Джокович и Тим ван Райтховен.

Синер записа по-малко асове (4-9) и направи повече двойни неточности (5-3), само че все пак имаше съществено предимство във връзка с извоюваните на сервис точки (101-76). Италианецът завоюва 74% от точките си на първи начален удар (61/82) и оползотвори четири от 12-те си шанса за пробив (25%), до момента в който Алкарас не съумя да осъществя нито един от седемте си брейкпойнта.

Алкарас разчиташе на мощния си сервис, само че от своя страна Синер и през днешния ден бе доста постоянен на ретур и значително съумя да обезврежда едно от най-силните оръжия в арсенала на съперника си. Италианецът се стремеше към по-дълги разигравания, като това се оказа чудесно решение за него. Първият брейкпойнт в мача се откри преди Синер, който бе осъществен след несполучлив опит за къса топка от страна на Алкарас и по този метод международният №13 направи резултата 3-1 в своя изгода.

Роденият в Сан Кандидо тенисист продължи да бъде безапелационен на сервис, като загуби единствено три точки при идващите си две подавания. Междувременно Синер съумя да осъществя още един брейк, пристигнал след топка в навън на Алакрас при опит за офанзива с форхенд по правата. По този метод втората ракета на Италия взе преднина в мача, надделявайки безапелационно с 6-1 в откриващия сет.

Силната серия на италианеца продължи и той проби в самото начало на втория сет, след което избави брейкпойнт и усили задатъка си на 2-0. Алкарас продължаваше да пробва да играе нападателно, само че продължи да позволява неточности във значими моменти. Междувременно бекхендът на Синер затрудняваше съществено международния №7, като в това време той продължаваше да се движи по- корта доста по-добре от своя конкурент.

Алкарас опитваше да направи разиграванията по-бързи и къси, само че Синер успяваше да наруши ритъма му с подли ниски топки наоколо до главната линия. В последна сметка осъщественият от италианеца пробив се оказа единственият в сета и той направи нова крачка към успеха след 6-4.

Синер можеше да нанесе нов сериозен удар по упоритостите на съперника си, само че пропиля три следващи брейкпойнта в откриващия гейм на третия сет. До края на сета никой от двамата не стигна до различен късмет за пробив и това наложи изиграването на тайбрек. След равностойното начало Алкарас осъществя мини-брейк за 4-3 след несполучлива къса на Синер. Последваха два бекхенда в навън от страна на италианеца, които предоставиха три поредни сетбола на неговия конкурент.

След няколко отлични офанзиви по диагонала обаче международният №13 обърна резултата и на два пъти стигна до мачпойнт, само че и в двата случая се поддаде на напрежението и изпрати топката в мрежата. В последна сметка сетът приключи сполучливо за Алкарас, който пласира неспасяема топка наоколо до мрежата, въпреки и с известна доза шанс, и се наложи със 7-6(8).

В четвъртия сет испанецът бе този, който можеше да осъществя ранен пробив, само че Синер избави два брейкпойнта и завоюва подаването си в маратонския гейм, траял съвсем 10 минути. При 2-1 италианският тенисист стигна до два следващи брейкпойнта след форхенд в навън на Алкарас. Испанецът избави първия с отлична къса топка, само че по-късно международният №13 пласира отличен бекхенд по диагонала и реализира доста значим пробив.

Испанецът имаше превъзходен късмет незабавно да върне брейка, откакто поведе с 0-40 в петия гейм. Алкарас обаче пропусна първия, откакто още веднъж опита да приключи разиграването по-бързо от нужното и позволи непредизвикана неточност. Последва ас на Синер, а след това италианецът изравни след доста добре пласиран смаш. Световният №13 стигна до геймпойнт и за разлика от съперника си не пропусна разкрилия се пред него късмет. Дългото разиграване приключи с гръмък бекхенд уинър по диагонала от страна на Синер, който затвърди брейка си и натрупа стабилен задатък от 4-1.

Алкарас редуцира пасива си, само че италианецът отговори със сервис гейм на нула, а след това стигна до два следващи мачбола след доста невъзмутимо воле на мрежата. Тези шансове обаче също бяха пропилени след топка в навън, последвана от доста акуратен форхенд от главната линия от страна на Алкарас. Впоследствие испанецът избави още един мачпойнт, пласирайки ретур уинър, и в последна сметка редуцира пасива си на 5-3.

Световняит №7 стартира да посреща по-близо до главната линия, като по този метод съумя да изненада Синер и да стигне до брейкбол, който обаче бе пропуснат след форхенд в мрежата. Тази неточност на испанеца му струваше доста скъпо, защото малко по-късно пред Синер се откри нова опция да завърши дуела. Този път обаче италианецът прояви нужното хладнокръвие и пласира безмилостен форхенд, като по този метод победи с 6-1, 6-4, 6-7(8), 6-3 след 3 часа и 38 минути на Централния корт.

„За мен постоянно е наслаждение да играя против Карлос, тъй като той е доста сложен конкурент, само че в това време превъзходен човек. Публиката беше страхотна, а и през днешния ден е доста специфичен ден, защото честваме 100 години от откриването на Централния корт. Чувството е необикновено. Трудно е, когато си имал мачбол и по-късно ти се наложи да играеш още. Това обаче е част от играта. Продължих да давам всичко от себе си и съм доста удовлетворен от метода, по който реагирах след толкоз пропуснати шансове. Много съм благополучен, че съм в идващия кръг, и се надявам там още веднъж да покажа добър тенис“ – сподели втората ракета на Италия в изявлението на корта.
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР