Уилям Донован прекарва в Сибир около два месеца. Именно там ...

Уилям Донован прекарва в Сибир около два месеца. Именно там

Защо „бащата на американското разузнаване“ участва в Гражданската война в Русия?

Уилям Донован прекарва в Сибир към два месеца. Именно там на процедура той стартира своята блестяща кариера на шпионин. 

Уилям „Дивия Бил“ Донован е именита фигура в историята на американското разузнаване. Той е първият и единственият началник на предшественика на Централно разузнавателно управление на САЩ – Управлението на стратегическите служби (УСС).  Свободни източници

Създадено през 1942 година, УСС сплотява разследващите отдели на армията, флота, Държавния департамент и хазната, които до тогава работят настрана едни от други. Под управлението на Донован Управлението се трансформира в мощна конструкция, която записва в актива си стотици разследващи и саботажни интервенции в страните от Европа и Азия, окупирани от нацистите и японците.

Уилям Донован става необятно прочут на бойните полета на Първата международна война във Франция, където за своята неудържима смелост е почетен с редица военни оценки и си печели прякора „Дивия Бил“. Вече след края на спора през лятото на 1919 година полковникът прекарва медения си месец в Азия, когато внезапно получава заповед от Вашингтон неотложно да отиде в Русия. Тук той стартира да развива своите умения на шпионин.
В Сибир
 Свободни източници

Върху останките от Руската империя в този миг се води яростна революция сред алените, които управляват центъра на страната, и белите, които пък са се укрепили в Сибир, Далечния изток, на север и на юг. Основната задача на последните е да обединят разпръснатите си сили и да смажат болшевиките, като завладяват Москва и Петроград (съвременния Санкт Петербург).

Една от най-важните стъпки към тази консолидация на силите е оповестяването на 18 ноември 1918 година на ръководителя на Бялото придвижване в Сибир адмирал Колчак за висш държател на Русия. Неговата законна (по мнението на антиболшевишките сили) власт скоро е приета от белите генерали в други елементи на страната.  Атаман Г. М. Семьонов с американската задача, отпред с У. Грейвс. Владивосток, 1918 година

Атаман Г. М. Семьонов с американската задача, отпред с У. Грейвс. Владивосток, 1918 г.Свободни източници

Международното дипломатическо самопризнание също би могло да обезпечи голяма поддръжка на белите, само че западните сили не бързат да го разгласят. През пролетта на 1919 година английски и френски пратеници идват в Омск, столицата на Колчак, с цел да оценят обстановката, а през лятото там отиват към този момент и американците.

Заедно с полковник Донован в делегацията са командирът на Американските експедиционни сили „Сибир“ военачалник Уилям Грейвс и посланикът на Съединени американски щати в Япония Роланд Морис.  Владивосток. Август 1918 година

Владивосток. Август 1918 г.Свободни източници

За страдание детайлностите към задачата на „Дивия Бил“ в Русия, в която той прекарва към два месеца, остават незнайни. Можем единствено да кажем сигурно, че това, което американците виждат в Омск, не ги е зарадвало. Те са мощно впечатлени от последствията от извънредно несполучливата икономическа политика на висшия държател, „жестоките, несправедливи и безчовечен действия“ на адмирала и неговите казашки атамани, очевидната липса на единение измежду белите и тяхната политическа и военна уязвимост.

В последна сметка с помощта на отчетите на Морис, Грейвс и Донован Вашингтон взема решение да отсрочи признаването на Колчак за висш държател на Русия и заема изчаквателна позиция. Не им се постанова да чакат дълго: още през есента Бялото придвижване в Русия ще бъде смазано и на западните сили ще им се наложи да договарят с алените.

създател: БОРИС ЕГОРОВ

източник: bg.rbth.com

Източник: novinata.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg