Уикипедия (Wikipedia) е спряла да приема криптовалути като средство за

...
Уикипедия (Wikipedia) е спряла да приема криптовалути като средство за
Коментари Харесай

Уикипедия затваря врати за криптовалутите

Уикипедия (Wikipedia) е спряла да приема криптовалути като средство за финансиране, след решение на членовете на Фондация Wikimedia, стимулирано с нездравословното влияние на производството им върху околната среда и уязвимостта им на хакерски атаки.

Wikipedia е безвъзмездна енциклопедия в интернет, която взаимно събира информация за съвсем всяка тематика, събитие или човек в света. Тя няма реклами, няма абонамент, което значи, че единственият метод да се заплати за работата, която разработчиците й правят, с цел да може страницата да работи вярно, е посредством дарения. И измежду многото способи, по които могат да се вършат дарения, от 2014 година платформата приема криптовалути като помощ за финансирането си, написа. 

Сега обаче Фондация Wikimedia (WMF), организацията с нестопанска цел, която ръководи Wikipedia, разгласи, че ще спре да приема тази валута като дарения. До това решение се стигна, откакто членовете на WMF гласоподаваха с общо 232 гласа " за "  и 94 гласа " срещу "  приемането на криптовалути като способ за финансиране. Въпреки че има към 71% от гласовете, тази концепция трябваше да се разисква в продължение на три месеца, до момента в който най-сетне беше реализирано упоменатото решение.

Окончателното решение се концентрира върху два аспекта, които засягат членовете на Wikipedia. От една страна, въздействието върху околната среда на фермите за криптовалута заради големите енергийни разноски за копаене. Към това се прибавя и уязвимостта и повтаряемостта, с които тази валута страда от хакерски атаки, като измами или фишинг.

Финансирането на Wikipedia обаче съвсем не зависи от криптовалути, защото през цялата 2021 година даренията в криптовалута са били единствено 0,08%, което се равнява на към 130 000 $, написа още изданието. 

Wikipedia не е първата компания, която взема решение да не приема криптовалути Тази концепция беше разпространявана с помощта на решението на други организации с нестопанска цел като Световния фонд за природата (WWF) или Mozilla Foundation, затворили вратата за дарения под формата на блокчейн. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР