Уикендът отново е на една ръка разстояние и точно заради

...
Уикендът отново е на една ръка разстояние и точно заради
Коментари Харесай

Уикенд в Банско

Уикендът още веднъж е на една ръка разстояние и тъкмо поради снежното време, проектите по какъв начин да го прекараме са повече от ясни.

 Уикенд в град Баня
Уикенд в град Баня

Карловските минерални бани с лечебна мощ

Тази седмица ще се разходим до Банско , тъй като снегът допуска доста зимни занимания. Разположен в полите на Пирин, градът се намира на малко повече от 150 км. от София, а от Пловдив е с няколко километра по-близо. И още отсам надушваме снега и пистите.

Публикация, споделена от Bansko Instagram Account (@bansko) на Дек 20, 2018 в 2:06 PST

Кабинковият въжен превоз ни транспортира от самия град чак до Бъндеришка поляна , а цената му е 30 лева За към 15 минути ще се озовем на крайната дестинация, само че мъчно ще забравим видяното по пътя.

Публикация, споделена от erhan (@erhanozzer) на Яну 9, 2019 в 2:55 PST

Там, в случай че не караме ски, отново можем да изкараме един прелестен следобяд. Точно против лифта има няколко заведения, където да похапнем, гледайки магията на планината и триковете на спускащите се скиори.

Публикация, споделена от Bansko Instagram Account (@bansko) на Яну 15, 2018 в 1:42 PST

С помощта на различен въжен превоз пък от Бъндеришка поляна можем да се качим на 2600 метра надморска височина до подноженито на връх Тодорка. Там ни чакат още няколко писти, които са за по-напредналите запалянковци.

 Уикенд в двореца
Уикенд в двореца " Царска Бистрица "

Из покоите на царските особи

Хората, които са пристигнали, с цел да покарат ски или сноуборд, би трябвало да плануват и 65 лева за ски карта за през целия ден. За феновете на зимните спортове припомняме, че от 22 до 24 февруари Банско ще бъде хазаин на три старта от Световната купа при мъжете.

Публикация, споделена от Bansko Instagram Account (@bansko) на Яну 7, 2019 в 6:28 PST

Но Банско не е единствено ски и сноуборд, ето за какво можем и да опознаем града. Няма по какъв начин да не стартираме с къщата-музей " Никола Вапцаров ", където родният стихотворец е роден и израснал. Тя е един от знаците на града и е ситуирана в центъра.

 Снимка 399402

" Дом на изкуствата " пък е обвързван с дома на Вапцаров и в него можем да забележим непрекъснати и краткотрайни изложения от исторически и общокултурен темперамент.

 Снимка 399404

В центъра се намира църквата " Света Троица " - една от най-големите в България, както и една от най-посещаваните забележителности в Банско. Тя е издигната през 1835 година от локални майстори по самодейност на банския търговец Лазар Герман.

 Снимка 399405

 Уикенд във Велинград
Уикенд във Велинград

Какво да забележим, с изключение на джакузитата

Можем да се спрем и в къщата-музей на Неофит Рилски, в която е роден възрожденецът. Къщата е с типичната архитектура за града, следвайки традицията на старите къщи-крепости.

Отскоро в града - по сходство на София, Пловдив и Варна, има и проведена безвъзмездна разходка за туристите. Bansko Free Tour е обиколка на забележителностите в остарялата част, която трае сред час и половина и два, организира се събота и неделя от 14 ч. и е на британски език. Хубавото е, че се прави от локален лидер, който може да попитаме и за мястото, където да опитаме най-автентичната храна.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР