Угрозата от провал на присъственото провеждане на учебната година заради

...
Угрозата от провал на присъственото провеждане на учебната година заради
Коментари Харесай

Пред угрозата от провал на учебната година БСП издига свой приоритет в образованието: един учебник по предмет |

Угрозата от неуспех на присъственото осъществяване на образователната година поради четвъртата вълна от COVID-19 и обезпокоително ниското имунизационно покритие измежду работещите в учебните заведения Българска социалистическа партия слага на дневен ред нов учебен приоритет: унищожаване на разнообразието от учебници, сред които учителите да избират, и връщането на един учебник по предмет за клас.

Законопроект с подобен главен акцент, са внесли водача на социалистите Корнелия Нинова и депутати от парламентарната й група. Днес той ще бъде подложен на разискване и гласоподаване в отрасловата комисия в Народното събрание.

" За всеки образователен предмет, за всеки обособен клас министърът на образованието и науката със заповед утвърждава един план на учебник или образователен комплект, за който въз основа на оценяването е открито, че в най-висока степен дава отговор на държавния учебен стандарт за познавателните книжки, учебници и образователните пособия и е с най-висока оценка за употреба и процедура ", е основният текст в законопроекта.

Другото значимо за социалистите - намерило място в плана им за изменение на Закона за предучилищното и учебното обучение - е в утвърдените учебници и пособия да се показват имената на хората, които са направили оценяването на съответните учебници и пособия.

Ръководената от депутатката от Българска социалистическа партия Ирена Анастасова просветителна комисия ще се занимае през днешния ден с още два плана за изменение на същия закон - на служебното държавно управление и на ГЕРБ.

Вторият - препоръчан от кабинета  по самодейност на министър Николай Денков - залага на . Там да не може да се постановат политически доктрини, нито да се реализира политическа и партийна активност, плануват текстовете.

" Принципът на автономията не може да се нарушава посредством реализиране на политическа активност в детските градини, учебните заведения и центровете за поддръжка за личностно развиване ", гласи законопроектът. Той изисква от педагогическите експерти да са политически неутрални и да не постановат идеологически и политически убеждения. Същото е указано и за началниците на районните ръководства на образованието.

Проектът на ГЕРБ  предвижда и през идната образователна 2021-2022 година да се даде позволение за електронно образование от у дома, даже да не е оповестена изключителна епидемиологична конюнктура, в границите на до 30 дни, в следните случаи:

- по здравословни аргументи, удостоверени с медицински документ, че наличието на възпитаник в учебно заведение слага в риск живота или здравето му;

- в случай че наличието на ученика в учебно заведение слага в риск живота или здравето на околните си, с които живее вкъщи - при изискване, че това също е удостоверено с медицински документ;

- по желание на ученика или родителя и след позволение на началника на районното ръководство на образованието.

Мотивите за това предложение са следните:

" С оглед на слабото имунизационно покритие измежду популацията, едвам към 14%, огромна част от жителите на България остава незащитена от COVID-19, което носи действителен риск от мощно разпространяване на вируса в учебните заведения. Имайки поради нападателните антиваксърски настроения в нашата страна, както и разновидностите на Sars-Cov-2, можем да предположим, че пандемията ще продължи и през идната година.

Обучението, уредено в член 115а, алинея 4 и 5 (предложените промени са в тези текстове - бел. ред.), по никакъв метод не затруднява и не обвързва със себе си присъственото образование на учениците в общия случай. Във връзка с това е добре опцията децата да се образоват от разстояние в електронна среда, без значение дали е оповестена изключителна епидемиологична конюнктура, да продължи да съществува и през идващите две образователни години. Прекъсването му ще сътвори действителен риск освен от връщане на тези деца в една рискова за здравето среда (не може да се пренебрегне, че доста фамилии са с друг, нехомогенен здравен статус), само че и от съществени дефицити в образованието им заради възможна насилствена и непрекъсната смяна в организацията на осъществяване на образованието.

Данните и анализите на родители и учители изрично сподели, че образованието в електронна среда от разстояние за децата, избрали да се образоват по този начин през миналата образователна година, беше сполучливо в учебен аспект и оказа позитивно въздействие върху личностното развиване на учениците и душeвността на децата и фамилиите им, защото им даде успокоение за здравето и живота им в условия на разпространяване на рисков вирус.

Законопроектът има за цел обезпечаване на обикновено протичане на образователната година, спокойствието и сигурността на децата, които се образоват от разстояние в електронна среда ".
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР