Угодия за кривите съседи няма. Те не са свикнали да

...
Угодия за кривите съседи няма. Те не са свикнали да
Коментари Харесай

Професионален домоуправител: Угодия за кривите съседи няма, нужен e нов закон

Угодия за кривите съседи няма. Те не са привикнали да заплащат. Надявам се, че с готвените промени в закона за ръководство на етажната благосъстоятелност пълномощията на домоуправителите ще се усилят, с цел да се събират дейно таксите. Така ще се облекчат и добросъвестните съседи, съобщи в изявление за Българска телеграфна агенция професионалният домоуправител Цветелин Цонев, който се грижи за към 340 жилищни входа в Русе.

По думите му в закона в този момент има доста "вратички ", които "връзват " ръцете на домоуправителите.

"Например, главен проблем е, че нямаме информация какъв брой души живеят в даден апартамент. В закона е записано, че в 15-дневен период от заселването в парцела би трябвало да се регистрираш в домовата книга. Но може и да не го направиш. Така в даден апартамент, в който живеят трима души, е допустимо да се води един живущ и единствено той да заплаща такса. Това не е почтено по отношение на останалите ", изясни Цонев.

Проблем с обезпечаването на кворум

Друг огромен проблем е обвързван с обезпечаването на кворум за взимане на решение от общото заседание на етажната благосъстоятелност. Много притежатели на жилища живеят в чужбина или в различен град. Така при взимане на решение не може да се събере кворум.
"Получава се по този начин, че на заседание участват по десетина души - т.е. по-малко от 30 % от жителите. Например, при блок в Русе със 73 жилището на заседание са идвали 20 души. Хората нямат предпочитание, не се интересуват и от поддръжката на постройката. Важното за тях е да влязат в асансьора, да натиснат бутона и да се придвижат до избран етаж ", изяснява професионалният домоуправител.
По думите му една от измененията в закона планува кворумът да се понижи - да вземем за пример 50+1 да взимат решение за ремонт на покрив или някаква друга активност. Сега за избрани решения е необходим даже 100-процентов кворум.

Собствениците на парцели търсят по разнообразни аргументи услугите на професионалния домоуправител

Цветелин Цонев изяснява, че има хора, които не са плащали таксите си през годините - за електричество, за асансьор, за разчистване, и в този момент са заведени правосъдни каузи против тях.
Казва, че разликата сред домоуправителя-съсед и професионалния домоуправител е в уговорките.
"Там, където са ни наели да управляваме постройка и сме приели домовата книга и докладите, постоянно е имало пропуски. Липсва прецизна отчетност - няма изясненост кой по кое време и какво е плащал. Всичко е отбелязвано на халваджийски бележници. Има и проблеми с некачествени поправки на здания, както и с изтекли неизвестно къде пари ", изяснява Цонев.
Живеещите във входовете се обръщат към професионалния домоуправител да поеме ръководството на етажната благосъстоятелност по разнообразни аргументи - на някои не им се занимава с тази активност, други не могат да се схванат, тъй като сред тях има кавги и дразги. Трети считат, че професионалният домоуправител ще се оправя по-добре със отговорностите.
"Понякога се трансформираме в миротворци - опитваме се да решаваме проблеми на скарани съседи, само че не заемаме позиция ", изяснява Цонев.

Междусъседските връзки и истории са прелюбопитни

А междусъседските връзки и истории са прелюбопитни, като някои даже са се трансформирали и във вицове.
Цонев изяснява, че имало двама господа в един блок, които били скарани и не си говорели от 30 години - още при построяването на постройката. Раздорът бил за някакви гаражи.
"През 2016 година поехме ръководството на блока и ситуацията се успокои. Помогнахме на единия мъж, помогнахме и на другия, като двамата подписаха помирение. На последното заседание те към този момент си говореха ", сподели Цонев.
При различен случай професионалният домоуправител бил отвън Русе, като трябвало да се върне по неотложност.
"Обади ми се възрастен мъж и ми споделя: - "Ограбен съм, апелирам те, ела, че е доста незабавно ". В този ден пътувах и бях на към 50 км от Русе. Върнах се и когато отидох при индивида, той ми изясни, че не може да си откри... емайлирания леген. Според него някой му го откраднал. А той даже не се сещаше къде го е оставил за последно ", изяснява домоуправителят.
Последната комична обстановка била със семейство, което обичало да слуша мощно музика. Спазвало часовете за отмора, само че през другото време тонколоните им не давали мира на комшиите. Наскоро бил на заседание, като съседите споделили, че от известно време е умерено и няма звук. Оказало се, че фамилията заложило тонколоните.
"Какви ли не обстановки сме имали. Управляваме повече от 340 входа в Русе. На доста хора сме помогнали и сме създали доста добрини. Малък % от тях обаче ни се обаждат да ни похвалят, че сме свършили добре работата си. Звънят ни единствено тези, които са криви. А те са към 50-60 души. Подават и сигнали против нас, пишат тъжби - да вземем за пример, че сме присвоили пари, че сме откраднали общи елементи на постройката, което е полуда. Наричали са ни даже проведена незаконна група за източване на каси. По сигнали сме имали до момента осем данъчни инспекции, които не са установили никакви нарушавания. Нервите са огромни ", изяснява Цонев.

Задружните съседи вземат решение бързо проблемите на постройката

Голяма част от входовете, за които професионалният домоуправител се грижи, са остарели панелни здания, строени през 70-те и 80-те години. Основен проблем са покривите, тръбите, както и мазите, които се пълнят с вода.
Някъде решаваме проблемите бързо, защото живеещите във входа са доста задружни. На друго място имаме огромни проблеми, тъй като не можем да съберем парите за ремонт.
Там, където съседите имат предпочитание входът им да бъде добре организиран, работата върви сполучливо. Например, поели сме постройката през 2015 година. В касата тогава имаше единствено стотинки. Пет години по-късно в нея към този момент е събрана четирицифрена сума, покривът е ремонтиран, осветлението във входа работи.

Професионалният домоуправител с акция за по-красив квартал

Професионалният домоуправител изяснява, че е провежда и начинания.
"Преди няколко месеца поставихме началото на акция за по-красив и организиран квартал. Чрез нея набираме дарения за облагородяване на междублоковите пространства. Резултат към този момент има, като на няколко места сме сложили нови пейки ", изяснява Цонев.
Друга акция, която подел неотдавна, цели да подкрепи локалния бизнес - да вземем за пример, зеленчукопроизводители и фермери.
"Ние сме връзката сред тях и хората, живеещи във входовете, които управляваме. Ако те желаят да си закупят продукция, производителите се ангажират да я доставят до адрес ", изяснява Цонев.
Докато беседваме с професионалния домоуправител, телефонът му не стопира да звъни. Казва, че работата му е сложна и напрегната, само че щом ръководи към този момент 340 жилищни входа, от него има потребност.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР