Угледарско направление е едно от най-напрегнатите. Градът е на хълм,

...
Угледарско направление е едно от най-напрегнатите. Градът е на хълм,
Коментари Харесай

“Снижиха активността”. Как воюва най-известният батальон в Донбас

Угледарско направление е едно от най-напрегнатите. Градът е на рид, всички подходи към него и прилежащите обитаеми места са обстрелвани от артилерия, което усложнява доставката на филантропична помощ за цивилните. Там са позициите на известния в Донбас батальон " Восток ". За обстановката на фронтовата линия - в репортажа.

Наблюдавани сме "

" Вижте - боецът сочи към хоризонта. - В момента ни следят оттова. "

Водачът изстисква оптималната скорост от микробуса, който профучава единствено на няколко километра до украинските позиции. Свежи кратери димят в нивите. Около Угледар всичко е като на длан.

„ Магистралата Донецк-Мариупол в този момент се укрепва интензивно със заграждения “драконови зъби ” (бетонни пирамиди, закрепени с вериги). За да се предотврати прекосяването на верижни транспортни средства. За страдание, те не стигат покрай фронта “, споделят военните.

Околните села са пусти. Останали са най-вече пенсионери. Опитват се да не се демонстрират доста на улицата, седят по мазетата. Прехранват се от консерви. А и бойците оказват помощ.

Колкото по-близо до позициите, толкоз по-лош е пътят: тежката техника разрушава асфалта с вериги. Засега земята е замръзнала, само че напролет непроходимостта ще е цялостна.

" Дори не можем да минем УАЗ, ще би трябвало да поемем по заобиколен маршрут. А това е загуба на време. Трябва да се укрепим на първо място тук, а не на втората и третата линия на защитата ”, споделя водачът.

Преминава се към глуха защита “

Всички знаят за доброволческия батальон " Восток " в Донбас. Той е образуван от чиновници на донецкото особено поделение на СБУ „ Алфа “ отпред с Александър Ходаковски напролет на 2014 година

От тази " първа вълна " са останали няколко десетки ветерани. Отделението е преподчинявано нееднократно. Сега се води за част от вътрешните войски на ДНР.

Наскоро са били изпратени подкрепления от републиканското Министерство на вътрешните работи. Те се образоват на спонтанен полигон - сред бойните задачи. Овладяват автомат “Калашников ”, гранатомет, пукотевица от РПГ-7.

" Това са непрофесионални бойци, тъй че се опитваме да ги обучим оптимално. Две седмици са задоволителни за основите. Но с цел да станете ловък войник, вие би трябвало доста повече време ”, споделя ръководителят на групата за специфична подготовка с позивна “Лис ”.

Един от новодошлите с позивна “Земляк ” е локален, работил е в Мариупол. Преди три години става служител на реда: натиска " паник бутона " и охранява обекти.

" Често посещавах роднините си в ДНР. Когато локалните бяха на постовете, всичко вървеше безпрепятствено. Проблеми възникваха, в случай че пристигаха от Западна Украйна на ротационен принцип ”, споделя той.

Заедно със фамилията си той оцелява в борбите за града - къщата им е покрай трагичния спектакъл.

" Не можехме да излезем - националните батальони разстрелваха цивилни пред очите ни, нямаше филантропични коридори. Скрихме се в мазето. В средата на март, когато щерка ми се разболя от мраз и влага, рискувахме да избягаме ", продължава боецът.

Добират се до родственици в Новоазовски регион. Полицаят незабавно се явил в районното, с цел да продължи службата си.

" Не скърбя за нищо. Не желаех да се укривам. Роднините ми са наоколо, пробвам се да ги виждам по-често. Разбира се, те се тормозят. Но какво да правиш ”, споделя Земляка.

Голяма цитадела

" Ситуацията на фронта е следната: окопахме се, украинците изследват позициите ни, изпращат диверсанти. Артилерийската интензивност, би трябвало да се каже, понижа. Вероятно пестят снаряди при положение на наше широкомащабно нахлуване ”, счита Лис.

Той командва щурмовите отряди. Но към този момент “Восток ” има заповед да държи фронта.

Други елементи на съветската войска са в офанзива. На позициите дежурят взаимно с бойците от " Восток ".

" Сред щурмоваците има и мобилизирани - от разнообразни райони. Усещането е, че са ги обучавали по остарелия метод. На процедура всичко е друго. Споделяме опит, спецификата на багра на подобен терен. Необходимо е те да почувстват рамото на приятел. Ние също оказваме помощ и с провизиите ", прецизира различен войник.

Като цяло, означават бойците, напредването не е елементарно. Заместник-командирът на батальона с позивна „ Медвед “ изяснява: " Угледар е на рид, стилен, застроен с многоетажни здания. Това е огромна цитадела, която не можеш да превземеш изведнъж. Много зависи от професионализма на командирите. "

" Имам си ризница "

В батальона се бият и доброволци. „ Преди да дойда тук, се приготвих деликатно “, войник с позивна “Сварог ” показва нова ризница с каска и тактически слушалки.

Преди това той управлява огромен авто сервиз във Воронеж. Събира филантропична помощ за фронта. И най-после идва тук.

„ Имах опция да не пристигам – с четири деца съм. Но не можах да остана настрани. Не споделих незабавно на околните си. Жена ми разбра, когато видя, че закупувам съоръжение. През декември дойдох в Донецк – целеустремено към Восток ”, споделя той.

Служи през деветдесетте години. Докато не го позволяват до фронтовата линия. Занимава се с „ тилови въпроси “.

" Намерих хора, които сглобяват дронове, чиято цена е 25-30 хиляди. Това са консумативи, тъй че е нужна финансова поддръжка ", споделя Сварог. “Междувременно оказват помощ и земляците - изпращат свещи и лиофилизирани супи, доста известен на фронта ”, добавя той.

Няма да откажем на никого “

Тъй като бойците са в защита, загубите са доста по-малко, в сравнение с напролет. Проблеми с медицината в батальона няма. Лекуват и цивилни.

" Хората влизат като в аптека. Има доста пенсионери, не всеки има опция да отиде до най-близката болница ", споделя здравна сестра с повиквателна “Пчела ”. " До нас има други звена с мобилизирани - и те се обръщат към нас. Дойдоха при нас и споделиха, че са били няколко месеца в окопите. Стрес, проблеми със стомашно-чревния тракт, някои с пневмония – пратиха ги в болница ”, добавя тя.

Пчела заобикаля камерата, насилствено се съгласява на изявление. От другата страна на фронта са свекърът със свекървата. Те живеят оттатък Пески, селото в действителност е под пресечен огън, последните месеци се крият в мазето. Те рядко се свързват, само че не желаят да се изтеглят - опасяват се да не изгубят парцела си.

На обяд сестрата подготвя чорба. На въпрос дали има готвач, единият от бойците дава отговор: „ Защо да водим още една жена? Опасно е. А и няма условия ”. Пчела кима одобрително.

Тя споделя, че е привикнала. Тя е в батальона от 2019 година, последва брачна половинка си, той е тук от 2014 година

" Най-трудното нещо е да загубиш хора, с които си общувал добре или просто се познаваш. Преживявах за всеки един от мъртвите ”, въздъхва тя.

Ежедневната работа оказва помощ. Сега, считат от командването на “Восток ”, е належащо „ струпване и подготовка на капацитета “. Преди настъплението..

Междувременно прилежащите елементи се пробват да се закрепят в покрайнините на Павловка, с цел да влязат в Угледар от няколко страни. Освобождаването на този град ще отдалечи фронтовата линия от Донецк. И ще има по-малко обстрели.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР