Угасна ентусиазмът и оптимизмът, че е възможно да изгладим неразбирателствата

...
Угасна ентусиазмът и оптимизмът, че е възможно да изгладим неразбирателствата
Коментари Харесай

От Северна Македония: България трудно ще смени своята унизителна за нас позиция

 Угасна ентусиазмът и оптимизмът, че е допустимо да изгладим неразбирателствата с България, а с това и очакванията, че по този начин ще се отстрани ветото, с цел да може страната да стартира присъединителни договаряния за участие в Европейския съюз освен до изборите в България, само че и след тях, написа " Слободен щемпел ", представени от Българска телеграфна агенция. Сега остава да се изслушаме в Народното събрание за това какво направихме и, вероятно, какво би трябвало да създадем по отношение на договарянията със София, написа още изданието.

Вестникът отбелязва, че президентът Стево Пендаровски е унищожил всички илюзии, че е допустимо България да смени " твърдото, унизително мнение, с което навлиза във въпроси, за които няма договаряния, отричайки идентичността на македонците ".

Българският отговор на Плана за деяние, който София достави на Република Северна Македония, на процедура не излиза от параметрите на старите български отговори. В него не мога да видя нещо значително друго от техните позиции, може би някои изречения. Повтарям, не става дума за никакъв нов контракт, допълнение към контракт, протокол, анекс и сходни, съобщи Пендаровски в изявление за МИА, написа " Слободен щемпел ".

Освен това той счита, че и експертната комисия, която тази седмица би трябвало да се срещне, е излязла от своя мандат, че са напуснати параметрите на Договора за добросъседство и съдействие с България, наблягайки, че въпросите за идентичността за нас не са тематика на договаряния, отбелязва вестникът.

Сега в ход са договаряния за доклад пред Народното събрание. Министърът на външните работи Буяр Османи и вицепремиерът по европейските въпроси Никола Димитров най-вероятно ще се появят пред депутатите в парламентарната комисия по европейските въпроси или в комисията за външна политика, с цел да осведомят за това какво е преговаряно с България. От опозиционната ВМРО-ДПМНЕ упорстват, само че към момента се съмняват, че това ще се случи, написа изданието.

Мицкоски ще беседва с Орбан и Янша за българското несъгласие, написа в заглавие вестник " Нова Македония ".

Вестникът оповестява, че ръководителят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски и заместник-председателят Александър Николоски в идващите няколко дни ще осъществят дипломатически визити и срещи с доста политици в района и Европа в границите на другарските връзки със сестрински партии на ВМРО-ДПМНЕ от Европейската национална партия.

От ВМРО-ДПМНЕ оповестиха, че е планувано Мицкоски да се срещне с ръководителя на Фидес и министър председател на Унгария Виктор Орбан. Мицкоски ще реализира по-късно среща в Любляна с премиерана Словения и ръководител на Словенската демократическап партия Янез Янша. От ВМРО-ДПМНЕ обявиха, че срещите ще бъдат употребявани за интензивно лобиране за държавните ползи на Македония на първо място за деблокиране на пътя към Европейски Съюз, който е блокиран с българското несъгласие, ще бъде разговаряно и за застоя, който страната има във връзка с промените.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР