Угандийският опозиционен лидер Боби Уайн е бил арестуван на международното

...
Угандийският опозиционен лидер Боби Уайн е бил арестуван на международното
Коментари Харесай

Лидерът на опозицията в Уганда Боби Уайн е арестуван на летището, докато се връща у дома

Угандийският опозиционен водач Боби Уайн е бил задържан на интернационалното летище Ентебе покрай столицата Кампала в четвъртък, до момента в който се е прибирал в страната, съгласно неговата партия Платформата за национално единение.

Платформата за национално единение (NUP) сподели в обява в обществените медии, че Wine е бил „ принудително задържан при завръщането си в Уганда. Предстои да установим местонахождението му. ”

Партито пусна видео, на което се вижда по какъв начин няколко мъже сграбчват Wine на асфалта, до момента в който един от неговите сътрудници неведнъж крещи: „ Къде го водите? “

CNN се обърна към угандийската полиция за коментар.

Арестът наподобява е опит да се спре планувано шествие отвън летището от поддръжниците на Wine, защото полицията издаде предизвестие преди идването му, призовавайки ги да анулират марша.

Фаворит на опозицията

Уайн, трансформирал се в поп звезда политик, чието същинско име е Робърт Кягулани, беше главният любимец на опозицията на президентските избори през януари 2021 година и загуби от президента Йовери Мусевени.

Мусевени твърди, че е бил избран отново за шести мандат макар необятно публикуваните изказвания за машинация и заплашване. Уайн отхвърли изборните резултати, заявявайки, че има доказателства за машинация и заплашване.

 Боби Уайн приказва пред медиите пред дома си в Магере на 26 януари. Боби Уайн приказва пред медиите пред дома си в Магере на 26 януари. Никълъс Бамуланзеки/АП

В четвъртък, когато Wine се върна в страната, Платформата за национално единение също съобщи, че централата й е „ под блокада “.

Неговата партия също сподели в „ X “, по-рано прочут като Twitter, че военни хеликоптери са били снимани да кръжат над дома на Уайн в Магере, Уганда, добавяйки, че „ оператори по сигурността са били ситуирани към оградата по периметъра му “.

През годините Уайн беше изправен пред голям брой арести от угандийските сили за сигурност, изключително в навечерието на спорните избори в Уганда.

Преди това той сподели пред CNN в изявление от 2021 година, че животът му е в заплаха в страната.

Зейн Ашър от CNN беседва с угандийски музикант, трансформирал се в политик Робърт Кягулани, прочут още като Боби Уайн, който се кандидатира за президент през януари 2021 година и загуби от президента Йовери Мусевени, който твърди, че е бил избран отново за шести мандат макар необятно публикуваните изказвания за машинация и заплашване. class= Зейн Ашер от CNN беседва с угандийски музикант, трансформирал се в политик Робърт Кягулани, прочут още като Боби Уайн, който се кандидатира за президент през януари 2021 година и загуби от президента Йовери Мусевени, който твърди, че е бил избран отново за шести мандат макар необятно публикуваните изказвания за машинация и заплашване. CNN видео

Докато се приготвяше да се върне в Уганда, Уайн разгласява в обществените медии в ранните часове на четвъртък, казвайки: „ Въпреки че ходя през долината на сянката на гибелта, няма да се опасявам от зло, тъй като Господ е с мен - Псалми 23:4. Прибирам се у дома! "

Полицейските сили на Уганда разгласиха изказване в сряда, в което се споделя, че са получили информация за планувано шествие, което стартира от интернационалното летище Ентебе в четвъртък, включващо „ група политически деятели, свързани с Платформата за национално единение (NUP) “.

Полицията насърчи уредниците да анулират шествието, с цел да избегнат разстройства в трафика и риска от привличане на „ незаконни действия, които съставляват риск за минувачите, автомобилистите, пасажерите и бизнеса посредством актове на кражба или други незаконни действия “.

„ Също по този начин съветваме членовете на обществото, които може да са били мобилизирани, да се въздържат от присъединяване в тези противозаконни действия “, се споделя в изказването на полицията, оповестено в сряда.

„ Агенциите за сигурност ще подхващат всички нужни ограничения, с цел да подсигуряват, че лицата, участващи в противозаконни действия, ще бъдат задържани и изправени пред съда. “

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР