Уганда твърди, че е заловила лидера на свързана с ИДИЛ

...
Уганда твърди, че е заловила лидера на свързана с ИДИЛ
Коментари Харесай

Уганда залови шефа на свързаната с ИДИЛ милиция, обвинена за убийства на туристи

Уганда твърди, че е заловила водача на обвързвана с ИДИЛ (ISIS) милиция, която упреква за убийството на двама задгранични туристи и техния локален лидер в народен парк предишния месец.

Началникът на милицията, прочут като „ Njovu “, беше арестуван във вторник по време на акция, при която бяха убити шестима членове на неговия отряд, заяви държавното управление в четвъртък.

Продължете да четете

лист с 4 детайла. Мусевени от Уганда споделя, че някогашният водач на ДРК Кабила е укривал ADF „ Толкова доста мъртви тела “: Атаката на учебното заведение на милицията преследва града в Уганда Снимки: Скърбящи фамилии скърбят за жертвите на офанзивата в учебно заведение в Уганда h3> Уганда приема нов закон против кражбата на човешки органи завършек на списъка

Милиционерите принадлежаха към Съюзническите демократични сили (ADF), обвързвана с ИДИЛ група, основана в прилежащата Демократична република Конго (ДРК). Твърди се, че групата е умъртвила десетки цивилни тази година.


Правителството на Уганда споделя, че ADF е виновен и за убийството от 17 октомври на двойка на меден месец – Дейвид Барлоу от Англия и Силия Барлоу от Южна Африка – дружно с техния лидер от Уганда Ерик Аяй. Триото беше убито по време на сафари в Националния парк Кралица Елизабет покрай границата с ДРК.

ИДИЛ пое отговорност за офанзивата в деня след убийствата, като сподели, че е умъртвила „ трима християнски туристи “ с картечници.

Уганда беше дала обещание да наблюдава убийците.

„ Това беше сполучлива взаимна интервенция, ръководена от военното и разузнаването, и целият отряд, изпратен от ADF да аргументи безпорядък, да убие туристи, да подпали учебни заведения, лечебни заведения, беше отстранен “, сподели военният представител на Уганда Део Акиики. Информационна организация Agence France-Presse в четвъртък.

„ Единственият оживял е командирът, който заловихме “, сподели той и добави, че ще бъде изправен пред съд.

Акиики сподели, че началникът на милицията е открит с движимости на убитите туристи и персоналната карта на техния лидер от Уганда.

Вярност към ИДИЛ

Президентът на Уганда Йовери Мусевени от дълго време притиска силите за сигурност да „ унищожат “ ADF, която е гневно срещу неговата администрация.

ADF стартира като бунтовническа коалиция, противопоставяща се на държавното управление на Уганда при започване на 90-те години. След като беше надвит от армията, той се отдръпна в ДРК и стартира да се занимава с противозаконна търговия с дървен материал, злато и селскостопански артикули.

Той се закле във преданост към ИДИЛ преди четири години и се счита за „ терористична организация “ от държавното управление на Уганда.

През юни бойци на ADF убиха 42 души, в това число 37 възпитаници, в гимназия в западна Уганда покрай границата с ДРК, оповестиха угандийските управляващи, в това, което беше най-смъртоносната офанзива в страната от повече от десетилетие.

Групировката беше упрекната и за нахлуване с мачете в източния град Ойча в понеделник, което умъртви 26 души.

Уганда сподели, че е осуетила няколко други планувани офанзиви на ADF тази година, в това число скрит план за взривяване на църкви в централния град Кибиби предишния месец.

Източник: Ал Джазира и осведомителни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР