Уестминстърския дворец или иначе казано британския парламент е една от

...
Уестминстърския дворец или иначе казано британския парламент е една от
Коментари Харесай

Истории зад датата: На 27 април Уестминстърският дворец се изгражда отново след пожар

Уестминстърския замък или другояче казано английския парламент е една от най-популярните и основни здания в Лондон. Със своята готическа архитектура и разположение край крайбрежията на Темза е и една от най-красивите здания във Англия. Интересен факт е, че през 1834 година пожар унищожава съвсем цялата структура.

На този ден 6 години по-късно стартира построяването на двореца още веднъж. В голямата му постройка влизат общо 1100 стаи, 100 стълби и 5 км коридори. Специално внимание заслужава една от дворцовите кули, наричана главната камбана или Биг Бен. 96-метровата часовникова кула е превърната в емблема на парламентарната народна власт и туристически знак. Атракцията е включена в листата на ЮНЕСКО за международно завещание и повече от век е събирателен пункт за всички национални празненства и празнувания.

В последните 4 години часовниковата кула е обхваната в скеле поради поправки на гигантския часовник, които завършват в края на тази година. Ако имате шанс и копнеж - през август и септември, когато Народното събрание е затворен, можете да извършите обиколка с екскурзовод на постройката.

Лудвиг ван Бетовен приключва фамозното си произведение „ За Елиза “

Въпреки турбулентната си история постройката продължава своя живот. Вечен живот е предназначен и на идващото събитие с музикален привкус, за което описвам в този момент.

На този ден през 1810 година Лудвиг ван Бетовен приключва фамозното си произведение „ За Елиза “. Ако сте се питали коя е Елиза – то разновидностите са три. Първият е, че в действителност същинското име на творбата е " За Тереза " – отдадено на дамата, на която великият композитор предлага брак. Във втория вид също се приказва за жена, с която е имал интимни връзки.

Третата версия позволява, че творбата може би е отдадено на приятелката му Елиза Баренсфелд. Друг любопитен факт от живота на гениалния композитор е, че Бетовен основава, само че не дава името на Лунната соната. Той я нарекъл просто Соната № 14. Поетичното наименование дава създателят Лудвиг Релщаб, който слушал сонатата на светлината на луната над езерото Люцерн и се въодушевил.

И още малко от интимния свят на Бетовен, който впечатлявал със своя чудноват и претенциозен темперамент. Всяка заран се измивал грижливо с една кана вода, след което отброявал тъкмо 60 зърна за утринното си кафе.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР