Уестингхаус“ е нашият шанс, ако искаме да сме диверсифицираниУестингхаус“ е

...
Уестингхаус“ е нашият шанс, ако искаме да сме диверсифицираниУестингхаус“ е
Коментари Харесай

Валентин Николов: АЕЦ Козлодуй спешно трябва да търси нови източници на уран

„ Уестингхаус “ е нашият късмет, в случай че желаеме да сме диверсифицирани

„ Уестингхаус “ е нашият късмет, в случай че желаеме да сме диверсифицирани във връзка с нуклеарното гориво. Засега сме подвластни напълно от съветското. " Това разяснява някогашният шеф на АЕЦ „ Козлодуй “ Валентин Николов във връзка с анулирано решение, обвързвано с диверсификацията.

„ Тази диверсификация се постанова от няколко неща - от инструкция на Европейския съюз, която ни задължава да диверсифицираме горивото и от насоките, които Европейският съвет е дал по отношение на войната в Украйна. Всички подвластни страни от Русия би трябвало да създадат всичко допустимо оптимално бързо да намерят други източници на уран “, добави той.

Николов изясни, че единствено регулаторът (АЯР) може да реши да внедри нуклеарно гориво. Там има и характерни процедури, добави той.

„ Трябва да успеем да сложим до 2024 година гориво на „ Уестингхаус “ другояче има друга процедура след това “, изясни някогашният началник на АЕЦ „ Козлодуй “.

Той разяснява и АЕЦ „ Белене “, като съобщи, че без „ Росатом “ няма по какъв начин да се построи. 

Освен нуклеарно гориво, какво друго зависи от руснаците

Ако софтуерно се откажат да ни доставят някои неща, това може да блокира централата, само че тук би трябвало да има по-голяма тишина, сподели Николов.

" За по-голямата част от нещата може да се откри алтернатива в Чехия. Там има нуклеарен цех на „ Шкода “, където можем да сменяем някои от съставените елементи, само че още работим с Курчатовския институт, който прави физически разбор. Тук обаче би трябвало да се работи деликатно в тази посока и мисля, че би трябвало да има малко по-голяма тишина “, счита Николов.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР