Уелските артефакти на Британския музей „трябва да се върнат в Уелс“

...
Лиз Савил Робъртс, депутат от Dwyfor Meirionnydd, каза, че в
Коментари Харесай

Лиз Савил Робъртс, депутат от Dwyfor Meirionnydd, каза, че в Кардиф има подходящо място за показване на експонатите с уелски произход.

Г-жа Савил Робъртс каза, че златното наметало от Мухъл, което е на около 4000 години, и щитът Моел Хебог, за който се смята, че е от някъде между дванадесети и десети век пр.н.е., са сред предметите с уелска връзка.

Изображение: Лиз Савил Робъртс, депутат от Камарата на общините

Британският музей каза, че златната наметка от Мухъл е била дадена назаем на музеи в Кардиф и Рексам през последните 10 години.

„Имаме национален музей в Уелс, който има голяма сграда в Кардиф, но работи и с други по-малки музеи в цял Уелс“, каза г-жа Савил Робъртс пред Sky News.

„Така че имаме място в собствената ни столица, но също би било възможно някои от тези артикули да бъдат заети временно или за постоянно, по-близо до местата, където са били открити."

Ely crash : Шофьорът на полицейски ван, който е следвал момчета малко преди фаталния сблъсък в Кардиф, е изправен пред наказателно разследване

„Лондон не е най-доброто място“

Г-жа Савил Робъртс каза, в светлината на последните събития, аргументът, че артикулите бяха по-безопасни в Лондон „вече не задържат вода“.

„Лондон не е непременно най-доброто място само за съхранение на неща“, каза тя.

„Тези артикули принадлежат на всички, но те принадлежат особено на нас в Уелс и разполагаме със средствата да играят роля в начина, по който тълкуваме нашата история."

Прочетете повече:
Как Elgin Marbles се озова в Обединеното кралство
Нигерия изисква връщане на бронзовите предмети от Бенин

Озбърн се извинява за „кражбите“ на Британския музей

Връщането на предмети като златната наметка от Мухъл в Уелс би „донесло туризъм“ в страната, твърди г-жа Савил Робъртс.

„Този, който ме разочарова най-много, беше щитът на Моел Хебог…този красив артефакт и стои в склад в Лондон. Има още много неща, които можем да направим“, каза тя.

„Звездно произведение“

Говорител на Британския музей каза: „Златната наметка от плесен е дадена назаем и на двата музея на Рексам и Националния музей на Уелс в Кардиф през последните 10 години и беше зает в международен план, наскоро през 2021 г. на Хале в Германия.

„Шест милиона души посещават музея всяка година, за да изпитат това от световна класа колекция, а наметалото Mold Gold е изложено на всички тях безплатно, където е звезда в нашата галерия за Европа и Близкия изток.

„Колекцията дава възможност на посетителите да се ориентират и да разберат сложните взаимоотношения между империи, нации и народи, независимо дали чрез търговия, завоевания, конфликти или мирен обмен."

Гърция наскоро поднови призива си мраморите от Елгин - известни също като скулптури или мрамори от Партенона - да бъдат върнати на страна.

Но министър-председателят Риши Сунак каза да позволи това да се случи.

Шефът на Британския музей напусна заради „кражби“

по-рано този месец след обвиненията и беше направен независим преглед на сигурността обяви.

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР