УЕФА ще въведе нова плейофна система за квалификационния цикъл от

...
УЕФА ще въведе нова плейофна система за квалификационния цикъл от
Коментари Харесай

УЕФА обяви нова плейофна система за квалификациите за Мондиал 2022

УЕФА ще вкара нова плейофна система за квалификационния цикъл от срещи за Световното в Катар през 2022, която ще избегне потребността от сравняване на резултати на тимове в разнообразни групи.

От Европейската футболна централа обявиха, че 55-те отбора, които ще се борят за 13 места на шампионата в азиатската страна, ще бъдат разграничени на 10 групи. Победителите от 10-те групи ще се класират непосредствено за Мондиала, до момента в който вторите ще играят плейофи дружно с още два тима от Лигата на нациите през 2020-21.

Тези 12 състава ще бъдат разпределени в три потока, с полуфинал и край в една среща във всеки от тях, с цел да станат ясни останалите три финалиста от Европа. Припомняме, че в квалификациите за Световното през 2018 имаше девет групи, където спечелилите се класираха непосредствено и най-хубавите осем втори тима бяха разпределени в четири плейофа в две срещи.

Междувремнно, Женската шампионска лига ще промени формата си най-рано от сезон 2021-22, а той ще прилича този при мъжете с груповата фаза, оповестиха от УЕФА.

Създадена през 2001 като Женската купа на УЕФА, Шампионската лига при дамите сега употребява колективен формат единствено в квалификационните си кръгове с 10 групи от по четири отбора в предварителната фаза. Впоследствие има елиминации с по две срещи от етапа на 1/16-финалите, само че разликата в силите сред клубовете постоянно провокира неравностойни конфликти.

В тазгодишното издание на конкуренцията, шест от осем срещи от осминафиналите приключиха с един от тимовете, надиграл другия с най-малко шест гола разлика от двата дуела. Изпълнителният комитет на УЕФА утвърди формата на групова фаза с 16 тима – четири отбора, разпределени в четири групи. Новият формат ще сътвори атрактивни двойки сред мощните тимове по-рано в надпреварата.

Системата е сходна на тази, употребена при мъжете, откакто Купата на европейските първенци стана Шампионска лига в смяна на формата през 1992. „ Очакваме Женската шампионска лига да се усъвършенства по всички параметри. Спортът се разраства. Има повече интерес от страна на пазара, на медиите. Сега е подобаващото време за смяна – да създадем това, което направихме преди години за мъжете, в този момент годно за дамите. Очакваме по-добра конкуренция “, съобщи заместник-генералният секретар на УЕФА Джорджо Маркети. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР