Уебинар на тема „Бъдещето на етикетирането на храните в Европейския

...
Уебинар на тема „Бъдещето на етикетирането на храните в Европейския
Коментари Харесай

Атидже Вели дава разяснения за новите етикети на храните в ЕС

Уебинар на тематика „Бъдещето на етикетирането на храните в Европейския съюз: по какъв начин би могъл да наподобява един съгласуван етикет за целия Европейски съюз?“ организира евродепутатът от ДПС/“Обнови Европа“ Атидже Вели дружно с сътрудника си Вероник Трийе-Леноар

С специалисти от Европейската комисия, Европейския орган за сигурност на храните и разнообразни асоциации, представляващи заинтригуваните страни -Food and Drind Europe и испанската асоциация на млекопреработвателите FENIL, коментирахме кои са главните детайли, които следва да се вземат поради при изработването на бъдещото законодателно предложение, заяви Вели.

Сериозните диспути по въпроса по какъв начин би трябвало да наподобява бъдещата хармонизирана скица за етикетиране започнаха още след публикуването на Стратегията „ От фермата до трапезата “. Мненията на специалистите, както и тези на страните членки варират доста във връзка с типа на схемата и даже във връзка с това дали би трябвало да има обща за Съюза хармонизирана система за питателните стойности на продуктите или тя следва да бъде доброволна.
 Атидже Вели семинар2
Седем доброволни схеми за етикетиране, във връзка с предната опаковка са утвърдени от в страните членки. Те включват фреския Nutri-Score, финландския знак на сърцето, словенското лого „ малко сърце/ Little Heart “, хърватското лого „ Здравословно живеете/ Healthy Living “, Схемата на светофара употребена във Англия и Ирландия, италианската батерия NutrInform и логото на ключалката/Keyhole, употребявано в Швеция, Дания и Литва, сподели още Атидже Вели.

Но посочи: „Редица въпроси остават отворени и пораждат несъгласия сред другите заинтригувани страни:
• Кои са най-хубавите практики, които към този момент съществуват в някои държави-членки?
• Трябва ли да се вкара единна скица за целия вътрешен пазар на Съюза?
• Може ли сходна скица да заплаши обичайните артикули и диети?
• Как следва да се създаде етикетът за питателните стойности, с цел да може да дава съответна информация и да оказва помощ на потребителите, да създадат по-здравословен избор на хранителни артикули?
• Може ли да се стигне до комплициране и прекалено усложняване на етикетите?
• Ще доведат ли тези законодателни оферти до повишаване на продуктите?
• Ще може ли да се употребява това лого дружно с други национални, районни или локални лога, които са добре разпознати от потребителите?

Ще продължа дебата по тематиката със заинтригуваните страни, увери Атидже Вели.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР