Уеб порталът Fudzilla, озадачен от препоръчителната цена на видеокартата AMD

...
Уеб порталът Fudzilla, озадачен от препоръчителната цена на видеокартата AMD
Коментари Харесай

AMD продава видеокартите си почти на тяхната себестойност

Уеб порталът Fudzilla, заинтригуван от целесъобразната цена на видеокартата AMD Radeon VII от $700, реши да пресметне какъв брой коства производството на една сходна графична карта и какъв брой печели компанията от нейната продажба.

Най-скъпият съставен елемент в AMD Radeon VII са четирите стека буферна HBM2 памет. Един стек от тази скоростна памет коства $80. Тоест, четирите стека HBM2 памет с общ потенциал 16 GB костват $320 – половината от себестойността на графичната карта. AMD би могла да употребява и 8 GB буферна памет, само че компанията авансово приготви дизайна с четири стека (Instinct MI50/Mi60).

Поставянето на графичния процесор и бързата буферна памет върху общата поставка на чипа коства към $100. Охладителят и печатната платка с съставените елементи върху нея костват почти $75. Необходимо е да се отчетат и разноските за разработка и маркетинг, за пакетиране и логистика, както и за заплатите на личния състав.

Не може да се каже, какъв брой коства на AMD производството на един чип Vega II посредством 7 нанометров софтуерен развой в заводите на TSMC. Днес TSMC създава 7 nm мобилни системи върху чипа за Apple, Huawei и Qualcomm.

Според Fudzilla, себестойността на видеокартата AMD Radeon VII е малко над $650 и AMD получава напълно дребна облага от продажбата на всяка численост на видеокартата. Но може би това е по-печелившият бизнес модел, който потребителите вероятно ще харесат.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР