Удари помрачават отношенията между Еманюел Макрон и Реджеп Ердоган от

...
Удари помрачават отношенията между Еманюел Макрон и Реджеп Ердоган от
Коментари Харесай

Сблъсъкът Франция-Турция може да остави траен ефект, очакват се и санкции от ЕС

Удари помрачават връзките сред Еманюел Макрон и Реджеп Ердоган от години , само че кавгите към карикатурите на пророка Мохамад ги доведоха до ново дъно, което може да има по-трайни последствия, написа " Ройтерс ".

Длъжностни лица от двете страни разказват поредност от подмолни рецензии сред двамата водачи , които се връщат години обратно , доста преди последните няколко седмици.

Но в случай че не съумеят да намерят метод да поправят мостовете, евентуално ще сме очевидци на инерция за предложение, ръководено от Франция, за наказания на Европейски Съюз против така и така нежната стопанска система на Турция , съгласно турския анализатор Синан Улген.

" Нито Ердоган в Турция, нито Макрон във Франция няма да правят отстъпка ", сподели Улген, началник на мозъчния концерн на Центъра за стопанска система и външнополитически проучвания със седалище в Истанбул.

Френски чиновник, осведомен с политиката по отношение на Турция, съобщи, че в светлината на събитията от последните няколко седмици: " Въпросът за глобите ще бъде повдигна т ". Лидерите на Европейски Съюз към този момент обявиха, че в случай че Турция не успее да деескалира напрежението в Източното Средиземноморие до 10 декември, ще последват наказания, макар че към момента няма план за предложение.
 Ердоган избухна против
Ердоган избухна против " негодниците Шарли Ебдо " и Запада за " новите кръстоносни походи "

" Уверяваме нашите хора, че ще бъдат подхванати нужните дейности "

Последният спор пламна, откакто предишния месец във Франция ислямист обезглави преподавател по френски език , който сподели на учениците карикатури на Мохамед, оповестени във френския язвителен седмичник Charlie Hebdo.

Френското държавно управление, подкрепено от доста жители, възприема това като офанзива против свободата на словото . Макрон даде обещание да удвои напъните за прекъсване на ислямизма, който подкопава френските полезности .

Ердоган упрекна Макрон в антиислямски дейности и съобщи, че се нуждае от инспекция на психологичното здраве . " Западните страни , които се подиграват на исляма ", сподели той, желаят да " рестартират кръстоносните походи ".

В основата си френско-турските ползи са влошени заради съперничещи си стратегически ползи , настояват анализатори и чиновници. Анкара има възходящо въздействие в Сирия, Северна Африка и Източното Средиземноморие, до момента в който Макрон е най-отявленият бранител на европейските ползи на тези места. Съперничеството се излива в персонални конфликти и преди.

През август 2017 година, три месеца откакто стана президент, Макрон сподели пред интервюиращ, че да се постанова да приказва с Ердоган е една от аргументите президентът да не е толкоз " готин ", колкото хората си мислят .

Коментарът провокира " огромно отчаяние и потрес " в обкръжението на Ердоган , сподели върховен турски чиновник. " Президентът избра персонално да изкаже недоволството си от коментара, пред самия Макрон ", сподели служителят.

След това, през март 2018 година, Макрон се срещна с делегация , включваща сирийската кюрдска YPG , група, избрана от Турция като терористична организация , само че обсъждана от з ападните сили като съдружник против " Ислямска страна " в Сирия.

Ердоган обществено упрекна Франция в подбудителство към тероризъм . Източник, непосредствен до турския водач, сподели, че позицията на Макрон във връзка с кюрдите " провокира напрежение както при някои персонални срещи, по този начин и при телефонни диалози ".
 Франция не разрешава турската ултранационалистическа група Обновена
Франция не разрешава турската ултранационалистическа група " Сиви вълци "

Властите интензивно следят Интернет и всяко позитивно отношение към терора във Франция

Франция бе разочарована от дейностите на Турция в Сирия, обвинявайки я в поддръжка за радикални ислямисти измежду бунтовниците, борещи се с президента Башар Асад, обвиняване, което Анкара отхвърли.

Когато те възразиха, френски представители разясниха, че Турция е загатнала, че може да залее европейските граници със сирийски бежанци , застрашавайки съглашение с Европейски Съюз за прекъсване на потока от мигранти в Европа в подмяна на милиарди евро помощ.

Ердоган неведнъж заплаши в обществени речи да " отвори портите " за сирийските бежанци. Втори френски чиновник съобщи, че екипът на Макрон преглежда сходни закани като опит за изнудване.

По времето, когато Ердоган и Макрон се срещнаха на срещата на върха на НАТО през юли 2018 година, връзките бяха изключително ниски. Членовете на делегацията в един миг се отдръпват и остават единствено преводачите, тъй че Ердоган и Макрон можеха да беседват тет-а-тет, само че нямаше топене . " Това е студена връзка ", сподели френският представител. Попитани за срещата, турските управляващи не разясниха.

През ноември 2019 година Макрон сподели на интервюиращ, че НАТО претърпява " мозъчна гибел ", защото страната членка Турция работи срещу ползите на алианса в Близкия изток. В отговор Ердоган сподели, че Макрон би трябвало да ревизира дали той не е в мозъчна гибел .

" След това ", сподели френски посланик, " имаше утежняване на връзките ".
 Ердоган плаши да залее Европа с бежанци, в случай че Европейски Съюз го разгласи за окупатор
Ердоган плаши да залее Европа с бежанци, в случай че Европейски Съюз го разгласи за окупатор

" Отваряме портите и пращаме 3,6 милиона бежанци към вас "

Въпреки това двамата водачи поддържаха отворени линии за връзка . Според френския посланик телефонните диалози са цивилизовани. Екипът на Макрон отличи обществената изразителност на Ердоган, която съгласно тях беше да ускори вътрешната му поддръжка и действителните му планове, сподели дипломатът.

Но реториката от последните седмици доближи невиждано ниско равнище . Френският президент реши да не отвръща на последните мнения на Ердоган , сподели първият френски чиновник, защото персоналните обиди са недостойни .

Докато международните водачи изпращаха текстови известия на Макрон, предлагащи съболезнования за убийството на учителя, нито едно не беше изпратено до Макрон от името на Ердоган , сподели служителят.

Предшественикът на Макрон , Франсоа Оланд имаше чести взаимоотношения с Ердоган , до момента в който беше на поста, и го сравняваше с съветския президент Владимир Путин.

" Ердоган е националистически оратор, наподобява на Путин ... само че след месец или два, в случай че се наложи, той ще приказва с Макрон , само че следва да забележим дали Макрон ще му разреши да направи това без последици ", сподели Оланд пред " Ройтерс ".
 Ердоган и Макрон: гащи нямат, гайда желаят
Ердоган и Макрон: гащи нямат, гайда желаят

На процедура сега няма спор на интернационалната сцена, при който Турция и Франция да не са на противоположни позиции, само че кръстосаните шпаги на двамата водачи се насочват и от обстановката в техните цивилизационни огнища
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР