Ударена тежко от няколко вълни на ковид-19, европейската икономика си

...
Коментари Харесай

Кои икономики от еврозоната ще отскочат обратно най-бързо

Ударена тежко от няколко талази на ковид-19, европейската стопанска система си стъпва на краката. Ваксинационният развой върви мощно и ограниченията за ограничавания последователно се анулират. На 17 май италианският вечерен час беше изместен от 22 на 23 часа, а на 19 май на парижаните беше позволено да се завърнат в обичаните си кафенета след 6-месечна възбрана. Германските компании са най-оптимистични за бизнеса си от две години насам съгласно данни, оповестени на 25 май, а икономическият оптимизъм нараства освен там. Възстановяването обаче няма да е толкоз всестранно.

Европа влезе в корона рецесията с към момента незараснали рани от предходната рецесия, защото северните страни като Германия изпревариха южните като Испания и Италия. Пандемията втри сол в раната. Между последното тримесечие на 2019 година и второто тримесечие на 2020 година потреблението на семействата в Испания и Италия е спаднало надлежно с 30 и 20% в съпоставяне със единствено 11% в Германия. Затварянията и неналичието на доходи от туризъм удължиха проблемите. До края на 2020 година потреблението в Италия и в Испания беше с повече от една десета под пика си отпреди рецесията спрямо понижение от 6% в Германия и 7% във Франция.
Открити работни места, спомагателни спестявания и планувани разноски на семействата във водещите страни в еврозоната
Някои индикатори сочат, че най-засегнатите страни се възвръщат по-бързо. Данните за подвижността от Гугъл от средата на май допускат, че пътуванията за отдих и търговия на дребно се възстановяват по-бързо в Италия и Испания, в сравнение с във Франция и Германия, може би тъй като отвориха по-рано. Други показват разминаване. Данните на платформата за търсене на работа Indeed допускат, че възобновяване на свободни работни места, оповестени от работодатели в Италия, е много по-напред от това във Франция и Германия, да не приказваме за Испания.
Какво ще въздейства на възобновяване
Освен непосредствения удар, обвързван с по-малко ограничавания вкъщи, три фактора ще повлияят на равномерността на възобновяване. Първият е степента, до която външните ограничавания се отстранен. По-свободни ограничавания за пътешестване са значими за Испания, където приходите от туризъм са представлявали 12% от Брутният вътрешен продукт преди пандемията. В същото време силата на индустриалния взрив в Германия разчита на това пречките по веригата на доставки да бъдат отстранени.

Вторият фактор е степента, до която потребителите харчат своите спестявания. Техните по-големи " непотребни " спестявания могат да оказват помощ на по-засегнатите страни да наваксат. В съпоставяне с французите и германците италианците и испанците икономисаха доста повече през 2020 година, в сравнение с през 2019 година Това обаче не значи, че ще похарчат всичко. Проучване на 5000 европейски консуматори от UBS допуска, че испанските консуматори възнамеряват да похарчат доста по-малко от други. Предвид неприятното положение на пазара на труда тази нерешителност не е изненадваща. През март безработицата в страната беше 15%, три пъти по-висока от тази в Германия.

Третият фактор, влияещ върху възобновяване, е силата на фискалния отговор на държавните управления. Страхът от нееднаквост към този момент е стимулирал фонда за възобновяване на Европейски Съюз. Това ще насочи повече пари към Италия и Испания и би могло да подтиква растежа там с повече от два пъти, в сравнение с във Франция и Германия, счита рейтинговата организация S&P. Но на среща на 21-22 май икономисти от мозъчния концерн Bruegel предизвестиха европейските финансови министри, че може да се наложи да отидат по-далеч с ограниченията. Като се има поради, че съгласно доста прогнози Европейски Съюз може да не доближи равнището си на произвеждане от преди пандемията до 2022 година, различен кръг тласъци може да помогне за справяне с неравенства, зародили по време на пандемията, като спомагателните тежести, понесени от младите и по-слабо образованите.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР