Ударът на Хамас по Израел е толкова сложно замислен, че

...
Ударът на Хамас по Израел е толкова сложно замислен, че
Коментари Харесай

Не е някакъв локален конфликт. Сам ли е успял Хамас да организира атаката срещу Израел

Ударът на Хамас по Израел е толкоз комплицирано умислен, че единствено от този факт се вършат автоматизирано два извода: че нападението е готвено от дълго време и че Хамас не е бил самичък в цялата организация. Но кой тъкмо му е помагал?

В събота, 7 октомври, стана това, което никой не си е помислял, че може да се случи: за първи път от Холокоста насам пристигна ден, в който едновременно да са убити толкоз доста евреи.

Тези думи са на Яир Лапид , министър-председател на Израел през 2022 година, който през днешния ден е водач на опозицията. Казва ги пред вестник Джерузалем пост в опит да изясни на света с какво сегашната офанзива се отличава от всяка предходна.

Изказването му идва преди да е прочут броят на жертвите. Към вторник сутринта доказаните жертви към този момент са над 900 и се чака, че това число ще пораства. Такъв е резултатът от против Израел от събота.

Оттогава една медия – Уолстрийт джърнъл – се базира на свои източници, които настояват, че помощта за нападението е обезпечена от Иран , а координацията е договаряна в Бейрут, Ливан , където е основана друга терористична организация – Хизбула.

До този миг това не е доказано публично, в това число и от Израел. В неделя държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен сподели, че не разполага с такива данни: „ Досега не сме видели доказателства, че Иран е управлявал или подпомагал тази съответна офанзива, само че сигурно [Иран и Хамас] имат дълга история на взаимоотношенията “.

Мисията на Иран в Организация на обединените нации отхвърли да има нещо общо с нападението.

В средите на анализаторите обаче се разисква точно хипотезата за помощ извън, която може да породи доста по-голям боен спор от този сред Израел и Газа.

„ Важно е да не се позволява разгръщане на спора на север – към Ливан “, споделя, посланик от Организация на обединените нации, взел участие в договарянията сред Израел и палестинците. Той прибавя: „ Това не е ескалация, не е някакъв местен спор. Тук става въпрос за пълномащабна война, която Хамас разгласи на Израел “.
Координирана офанзива
В събота, 7 октомври, Израел беше нападнат от терористичната формация Хамас по суша, въздух и море. и са събрали наличните данни – където е допустимо, по минути:
В 5.50 ч. канал в Телеграм, обвързван с военното крило на Хамас, разгласява първи фотоси от прекосяването на контролно-пропускателен пункт сред Газа и Израел. В телените заграждения има прорязана дупка, през която минават въоръжени мъже на мотори. От други фотоси излиза наяве, че на второ място оградата е разрушена с булдозер, а на трето – взривена. Газа има общо 6 публични контролни пункта с Израел. Министерството на защитата на Израел по-късно открива, че Хамас е пробил оградата на 7 места.В 6.30 ч. от Газа стартират да изсрелват ракети – към 5000 съгласно Хамас, към 2500 съгласно Израел. Което и число да е вярното, това изисква дълго време на обмисляне и депозиране, прецизира Би Би Си. Под прикритието на ракетите Хамас минава през най-силно охраняваните места на граничната ограда.Видеа с към момента непотвърдена достоверност демонстрират идването на бойци на Хамас с делтаплани. Източник на Ройтерс твърди, че те са подготвили региона за „ елитни командоси “, които са разрушили зида и електронните системи за сигурност на избрани места от оградата. Следващите бойци на Хамас са влизали в Израел с коли, а не на мотори. Поне на едно място е била прекратена израелската връзка.Два опита за влизане в Израел по море са били отблъснати, твърди Израел.След като навлиза в Израел, Хамас атакува 27 селища. Едно от местата е музикалният фестивал до Реим. Взети са към 100 заложници, които са отведени в Газа.В нападението вземат участие към 1000 души от Хамас. С чия помощ?
Хамас и преди е правил набези против Израел, само че в никакъв случай до момента офанзивата не е била толкоз комплицирано проведена, с толкоз доста оръжие и с такава съгласуваност.

Още в първия ден анализаторите заговориха за допустима роля на Иран зад нападението. Причината е, че Иран е дълготраен съдружник на Хамас и е подкрепял финансово и логистично терористичната формация.

Да, подкрепял ни е, само че няма отношение към сегашната интервенция, споделя от управлението на Хамас в заточение пред Асошиейтед прес. Интервюто е обещано в Бейрут, Ливан, където живее Баракех.

Той твърди, че в последните 9 години Газа сама създава ракетите си и сама образова бойците си. Казва, че ударът по Израел е бил подготвян от доста стеснен кръг в самата Газа („ половин дузина хора “), само че че Иран и ливанската формация Хизбула „ ще се причислят към битката “, в случай че Газа бъде застрашена от „ заличаване “.

Вестник разкрива друга картина, като се базира на неназовани „ високопоставени членове на Хамас и Хизбола “. Става дума за постоянни срещи, провеждани в Бейрут, Ливан, сред няколко терористични организации, измежду които са Хамас (Газа), Ислямски Джихад (Газа, Западния бряг), Хизбула (Ливан) и Революционната армия на Иран.

Али Баракех отхвърля изказванията за такива срещи.

Хамас е сунитска ислямистка паравоенна и политическа организация, която поема контрола над Ивицата Газа през 2007 година Организацията е оповестена за терористична от Европейски Съюз, Съединени американски щати и други страни.

„ Ислямски Джихад “ е палестинска ислямистка паравоенна организация, оповестена за терористична от Европейски Съюз, Съединени американски щати и други страни.

Хизбула е шиитска ислямистка паравоенна формация, както и политическа мощ в Ливан. Военното крило на организацията е оповестено за терористично от Европейския съюз.

Революционната армия на Иран пази страната от врагове на ислямската република – както външни, по този начин и вътрешни. Нейното крило ал-Кудс съставлява набор от елитни елементи, профилирани в незаконни интервенции в чужбина. Съединени американски щати я дефинират като терористична организация.

Ето какво е станало съгласно източниците на вестника:
През април 2023 иранският военачалник Исмаил Каани , който командва незаконните интервенции в чужбина на Революционната армия, е почнал да координира дейностите на няколко въоръжени групировки, ситуирани към Израел.През август 2023 е почнало взаимното разискване на нападението против Израел, осъществено в събота.От август до 2 октомври 2023 година групировките са се събирали минимум по един път на две седмици в Бейрут, Ливан. На някои от срещите е участвал персонално Каани, както и водачите на Ислямски Джихад – Зияд ал-Нахала , на Хизбула – Хасан Насрала , и на военното крило на Хамас – Салех ал-Арури . Иранският външен министър Хосейн Амир-Абдолахиан е участвал на минимум две от тези срещи.По време на срещата в понеделник, 2 октомври, Иран е дал „ зелена светлина “ за осъществяване на нападението против Израел.

До този миг няма други източници, говорили за директна интервенция на Иран, Ливан или която и да било друга страна в това, което извърши Хамас на 7 октомври. Има единствено десетки анализатори и специалисти, които настояват, че Хамас не би могъл да извърши такава интервенция със лични сили, а даже и да би могъл, не би работил с този обсег без помощ или най-малко единодушие от Иран.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР