Ударът, който понася Джоузеф Бранднър на 24 август 2023 г.

...
Ударът, който понася Джоузеф Бранднър на 24 август 2023 г.
Коментари Харесай

Германският град, в който духът на Хитлер е още жив

Ударът, който понася Джоузеф Бранднър на 24 август 2023 година е началото на всичко. Трима мъже, носещи тениски на Division Deutschland (марка, свързвана с неонацистите), се доближават зад него, до момента в който той се любува на пиво с другари. Брандър, който е с умствени увреждания, откогато е блъснат от кола на 17-годишна възраст, е ударен с пестник и повален на земята. Татуираният му нападател приканва за продължение на багра.

Вместо да се впуснат в юмручен конфликт, приятелите на Бранднър го подвигат на ръце и го внасят в бара. Един от тях е Якоб Палм, който е и притежателят на заведението. Малко по-късно двама от нападателите са задържани. Те са туристи, пристигнали на екскурзия от Северна Германия.

Случката се разиграва в градчето Берхтесгаден. По мащабите си то е малко обитаемо място, само че това, което го прави особено, е обстоятелството, че в миналото е било планинската резиденция на Адолф Хитлер.

Неизбежно е Берхтесгаден, красивото градче високо в немските Алпи, да бъде вечно обвързвано с Адолф Хитлер. За първи път той идва в Оберзалцберг, планинския регион над Берхтесгаден, през 1923 година и по-късно купува Haus Wachenfeld, скромна вила, която ще бъде непрестанно разширявана с повишаването на властта му.
 Оулу - финландският град, който стана столицата на зимното колоездене
Градът, в който зимата не стопира колоездачите

Когато напъните дават резултат

До 1936 година " Бергхоф ", както е преименувана резиденцията му, е второто седалище на властта на немския фюрер след Берлин, измежду комплекс от частни и държавни здания, където той прекарва една четвърт от времето си като канцлер.

Най-близките помощници на Хитлер - Мартин Борман, Алберт Шпеер и Херман Гьоринг, реквизират или построяват прилежащи домове. Именно в " Бергхоф " Хитлер е хазаин на Лойд Джордж, Невил Чембърлейн и някогашния крал Едуард VIII и брачната половинка му Уолис Симпсън.

От своята " огромна стая " с аспект към покрития със сняг масив Унтерсберг, Хитлер стартира нахлуването в Полша през септември 1939 година, възнамерява интервенция " Барбароса " против Съветския съюз и прави обсадата на Ленинград с цената на живота на 800 000 от неговите поданици.
 Вал д'Аран, долината на Аран, Пиренеи и един район с забавна история, география, език и просвета
Испанският град, загубен във Франция

Един район с забавна история, география, език и просвета

Сестрата на Хитлер - Пола, която почива през 1960 година на 64-годишна възраст, е заровена в гробището в Берхтесгаден, само че гробът ѝ в действителност е една от дребното остатъци от тази тъмна глава в историята. " Бергхоф " е бомбандиран при английско въздушно нахлуване на 25 април 1945 година и опожарен напълно няколко дни по-късно от бойците на SS. Следвоенното държавно управление на Съединени американски щати подрежда руините да бъдат взривени през 1952 година, с цел да се избегне превръщането им в светилище, като върху тях са засадени дървета. Една носеща стена от резиденцията е всичко, което е останало през днешния ден.

Макар на практика в наши дни няма действителни остатъци от този интервал, всичко това се е трансформирало в нещо като място за поклонение от страна на почитатели на Хитлер. Тази демонстрация на утвърждение към нацисткото минало на Германия не е загадка и е била заклеймявана нееднократно. И все пак " Бергхоф " продължава да се възприема като " свещено място " от поддръжниците на тогавашния фюрер. Изглежда постоянно е било такова, само че броят на идващите се усилва през последните години.
 Йерихон - това ли е най-старият, оживял и до през днешния ден, град в света
Кой е най-старият, оживял и до през днешния ден, град в света

Всъщност има няколко кандидати

През предишния октомври намиращият се на към 300 метра от хижата музей отваря още веднъж порти след ремонт на стойност 30 млн. евро с експлицитното желание да контрастира идиличната среда с закононарушенията, поръчвани тук. В първия работен ден един от посетителите написа в книгата на музея с горделивост: " Това е същинската Германия ".
 Снимка 652392

25-годишната Лена Турнхаусстатер, чиновник по образованието в музея, споделя, че това не е всекидневие, само че се случва да събира листчета, изписани с антисемитски мнения. Те постоянно са залепвани в музея, като някои от тях даже загатват войната сред Израел и Хамас.

Нападението против Бранднър във въпросния бар през миналата година в действителност има резултат на прояснение и работи като бутон, който приканва за отваряне на очите. Якоб Палм - притежателят на бара, в който се разиграва случката стартира да приказва за експанзията в обществените мрежи. След това провежда среща на локални хора в бара си.

" Важно е на тези хора да се каже, че това историческо градче е вечно изгубено за тях ", споделя Палм, който е измежду създателите на локалното гражданско придвижване " Берхтесгаден против крайнодесните ".

" Фактът, че доста хора с крайнодесни убеждения пътуват в наши дни до долината Оберзалцберг за поклонение тормози съществено жителите на Берхтесгаден. Нашият блян е да заявим ясно, че поддържаме демократичното и космополитно общество във времена, в които крайнодесни екстремисти правят набези ", се споделя на уеб страницата на сдружението.
 Древният град на 2500 години, открит в тропическите гори на Амазония
Забележително изобретение в Амазония

Какво съставлява античният град на 2500 години

Целта на живеещите в Берхтесгаден не е единствено да се отърват от нежелани гости, само че и да молят всички да се опълчват на насилието, написа Guardian. Те имат вяра, че веднъж завинаги страната може да " отхвърли отровата на предишното ".
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР