Удължението на кейовата стена в лесопарк Росенец“ е изградено без

...
Удължението на кейовата стена в лесопарк Росенец“ е изградено без
Коментари Харесай

ДНСК се произнесе за „Росенец“: Част от кейовата стена е без строителни книжа

Удължението на кейовата стена в лесопарк „ Росенец “ е построено без нужните строителни бумаги, откри Дирекцията за народен строителен надзор след осъществена инспекция по документи и на място. Инспекцията е по предписание на министъра на районното развиване и благоустройството Гроздан Караджов.

Държавният строителен надзор не откри строителни бумаги в община Бургас, нито претенции за издаване на позволение за градеж за преустрояване и удължение на хидротехническо оборудване „ Кейова стена “, построено в акваторията на Черно море.

С изменение на кадастралната карта през 2020 година площта на кейовата стена е увеличена от 1029 кв. м на 5838 кв. м според предоставените кадастрални скици. Според тях обектът се води аграрен парцел.

От Службата по геодезия, картография и кадастър в Бургас е издадена схема на парцела, предопределен за пристанище, с вписан притежател „ Хермес Солар “ ООД, според констативен нотариален акт от 2020 година

В него е записано, че парцелът се състои от две съществени елементи – северна и западна, построени на два стадия в акваторията на Черно море през 70-те и 80-те години на ХХ век.

При инспекцията на място от ДНСК е открито, че обектът „ Кейова стена “ съставлява стоманобетонна подпорна стена – вълнолом и стоманобетонен пристан с „ Г “ образна форма.

Приблизителната дължина на оборудването е 280 метра и се състои от северна част с приблизителна дължина 175 м и западна – с приблизителна дължина 105 м.

От огледа на място излиза наяве, че към 50 м от северната, дългата част на кейовата стена, е остаряло строителство. Бетонът е обрушен и тук-там има оголена, мощно корозирала армировка. Върху нея е положена нова бетонова настилка.

Новото строителство е цялата къса част и към 125 м от дългата част на кейовата стена. Това се удостоверява от кадастралните скици и от сателитните фотоси.

За новото строителство не са открити нужните строителни бумаги, в това число позволение за градеж.

В разследване на инспекцията ДНСК ще разпореди на външни експерти осъществяване на в детайли проучване обхващащо и подводната основа на парцела „ Кейова стена “.

Въз основа на данните от обследването ДНСК ще предприеме следващи законосъобразни дейности по случая, оповестяват от дирекцията.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР