Удължават забраната за износ на инсулин с още 1 месец

...
Удължават забраната за износ на инсулин с още 1 месец
Коментари Харесай

Удължават забраната за износ на инсулин с още 1 месец - от 1-ви до 31-ви март

Удължават възбраната за експорт на инсулин с още 1 месец - от 1-ви до 31-ви март. Това разгласи на брифинг зам.-министърът на опазването на здравето проф. Илко Гетов. 

" Драмата с дефицита на някои медикаменти се оказва прекомерно пресилена ", съобщи здравният министър проф. Христо Хинков, който разяснява сигналите за изчезнали инсулинови медикаменти в аптечната мрежа на доста места в страната.

Зам.-министърът на опазването на здравето проф. Илко Гетов акцентира, че ведомството редовно, регулярно и доста задълбочени следи проблемите и процесите в българския фармацевтичен пазар. „ Всяко едно решение, което вземаме, е учредено на данни, инспекции и доказателства. Освен това във втората половина на всеки месец вършим тематични инспекции с сътрудниците от ИАЛ и РЗИ – по аптеките в другите райони какво липсва, какво има и къде тъкмо има дефицит. От началото на годината, за месец януари има подадени сигнала три сигнала за изчезнал инсулин, в Стара Загора и Плевен. За февруари сигналите са единствено два – в Перник и от Пловдивско ”, разгласи той.

По думите му до 23 февруари резултатите демонстрират, че в страната има три инсулинови продукта, които са „ със закъснение, отвод или нерегулирани доставки в две трети от всички области ”. „ Тоест като цяло можем да обобщим, че огромната част от главните инсулинови артикули са налични в задоволителни количества. Това е потвърдено от броя на сигналите, които сме получили през миналия месец ”, акцентира Гетов.

И добави: " За други 5 инсулинови препарата също се следят нерегулярни доставки. Данните за всички останали медикаменти са пренебрежимо дребни ".
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР