Удължават ареста на част от украинските моряци с още 3

...
Удължават ареста на част от украинските моряци с още 3
Коментари Харесай

С 3 месеца удължават ареста на украинските моряци

Удължават ареста на част от украинските моряци с още 3 месеца . Остават под стража Артеменко А. А., Беспальченко В. А., Варимеза В. К., Костышина В. А., Сороки В. В., Мельничука О. М. и Чулиба С. Р., обявиха от съда, представени от ТАСС.

По-рано бе продължен срокът на ареста на шестимата моряци . Очаква се в близко време съдът да прегледа аналогични претенции във връзка с останалите 11 моряци. Завършило е следствието на наказателното дело . Обвиняемите и техните юристи са почнали да се срещат с материалите по делата.
 Преминаването през Керченския пролив е краткотрайно блокирано
Преминаването през Керченския пролив е краткотрайно блокирано

Русия и Украйна взаимно се упрекват в провокации

Преди началото на правосъдното съвещание прокурорът и следователят по изключително значими каузи желаеха съдът да прегледа настояването на ФСБ делото да се гледа при закрити врата, защото откритото съвещание " може да разглас държавна загадка и тайната на следствието ".

Само юристите на обвинените желаеха да бъде извършено намерено съвещание , базирайки се на това, че следствието е приключило и са събрани всички доказателства. " Това е дело с необятен публичен интерес ", съобщи един от бранителите, изразявайки общата позиция на юристите. Съдът удовлетвори настояването на прокуратурата.
 Българинът Владимир Варимез е първият измежду пленените украински моряци, наказан в Крим
Българинът Владимир Варимез е първият измежду пленените украински моряци, наказан в Крим

60 дни в ареста…

Самите моряци не бяха словоохотливи , отговаряйки на въпросите на съда и използваха опцията да поддържат връзка с околните и роднините си преди началото на процеса. " Смятам се военнопленик ", съобщи пред съда всеки от обвинените, заявявайки семейството, името, родината и годината на раждане. За поддръжка на моряците в съда пристигна и пълномощника по правата на индивида към Върховната рада на Украйна Светлана Денисова, представители на украинските и европейските консулства.
 Русия задържа в ареста до април осем украински моряци
Русия задържа в ареста до април осем украински моряци

Настоява мъжете да бъдат съдени за нарушение на нейните граници

На 15 юли в украинската телевизия " Прямой " упълномощеният по правата на индивида в Русия Татяна Москалкова заяви, че Русия е била подготвена да освободи украинските моряци и да върне кораба, в случай че Киев обезпечи присъединяване им в правосъдния развой.

По думите й Международния арбитражен съд по морско право не е поставял пред Русия въпроса за " преустановяване на наказателното дело във връзка с моряците, само че е сложил въпроса за тяхното избавление или евентуална подмяна на ограниченията им за неотклонение ".

Припомняме, на 25 ноември 2018 година прекосяването през Керченския проток на Азовско море бе краткотрайно блокиран. Причината - към 7 часа сутринта три украински кораба нарушиха държавната граница на Русия и взеха курс към Керченския проток. В 11:30 от пристанище Бердянск излязоха още два бронирани артилерийски кораба клас Гюрз.

В резултат на тази провокация моряците от украинските кораби бяха задържани.

На 25 май Международният арбитражен съд на Организация на обединените нации по морското право постанови Русия да освободи арестуваните 24 украински моряци.

Русия задържа 24 украински моряци и конфискува няколко кораба в Керченския пролив на 25 ноември 2018 година
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР