Удължаването на живота на пети и шести блок на АЕЦ

...
Удължаването на живота на пети и шести блок на АЕЦ
Коментари Харесай

Петкова очаква достъпна енергия след удължаването на живота на 5 и 6 блок на АЕЦ Козлодуй

Удължаването на живота на пети и шести блок на АЕЦ " Козлодуй " е един от главните цели на държавното управление в енергийната област. Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на визитата си в АЕЦ " Козлодуй ", където ревизира осъществяването на дейностите, свързани с плановия годишен ремонт на пети блок на централата. Според нея това ще подсигурява сигурността на електроенергийните доставки за българските консуматори.

Тя акцентира, че удължаването на живота на двата блока в атомната централа е доста сериозен запас за българската енергетика, посредством който ще се обезпечи чиста сила на налични цени за жителите и бизнеса.

Петкова напомни, че лицензът за работа на пети блок към този момент беше продължен с 10 години от Агенцията за нуклеарно контролиране, а в този момент следва това да се случи и за шести блок.
 АЕЦ
АЕЦ " Козлодуй " внася документи за удължение на работата на 6 блок

Теменужка Петкова: Нищо нямаше да се случи, в случай че нямахме прелестни връзки с " Росатом "

АЕЦ " Козлодуй " извършва плануваните за това ограничения напълно със лични средства, посочи тя и добави, че централата е в чудесно финансово положение - облагата й за предходната година е 167 млн. лева, а над 360 млн. лева са наличностите по банковите сметки на компанията.

Енергийният министър разяснява и митингите на дребните ВЕИ производители , които настояват, че смяната в Закона за енергетиката, с която се отстранява двойното им субсидиране, не се ползва за всички.
 Малките ВЕИ-та с ултиматум към КЕВР и Петкова
Малките ВЕИ-та с ултиматум към КЕВР и Петкова

Заплашват с заличаване на фотоволтаична централа

" Този вид производители са били финансирани един път от Държавен фонд " Земеделие " и повторно - посредством преференциални цени на електрическата енергия им. Одитният орган на Европейска комисия регистрира, че това е свръхсубсидиране, което би трябвало да бъде отстранено ", изясни тя. По нейни думи точно заради тази причина Законът за енергетиката е бил изменен през 2015 година

Тя подсети, че по тематиката се е произнесъл и Конституционният съд , съгласно който измененията не опонират на Конституцията.

По нейни думи, в случай че двойното финансиране не е било отстранено, това е щяло да заплаши верифицирането на средствата от Държавен фонд " Земеделие ". Тя заяви, че в идващите дни следва нова среща с производителите на сила от възобновими източници, с цел да бъде разискван въпросът още веднъж.
 Теменужка Петкова не вижда съображение дребните ВЕИ да стачкуват
Теменужка Петкова не вижда съображение дребните ВЕИ да стачкуват

Според нея въпросът за финансирането е решен
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР