Удължаването на извънредната епидемична обстановка до 15 юли се отрази

...
Удължаването на извънредната епидемична обстановка до 15 юли се отрази
Коментари Харесай

Адвокат Мария Шаркова: Законодателят не може да иззема функции и да ги възлага на МС

Удължаването на изключителната епидемиологична конюнктура до 15 юли се отрази и на нашите права .

" Не може законодателят да иззема функционалностите по този метод и да ги разпорежда на изпълнителната власт в лицето на Министерския съвет ". Това съобщи юрист Мария Шаркова пред Bulgaria ON AIR.

" Без да приканвам да не се съблюдават ограниченията, такова беше и мнението ми пред Конституционния съд, смятам, че това законодателно позволение не беше най-удачното и не е надлежно на Конституцията, само че това не е съображение да не съблюдаваме ограниченията . Извънредната епидемиологична конюнктура е тип изключително състояние, което се афишира от Народното събрание за избран период от време ", сподели Шаркова.

Тя акцентира, че контрааргументът в тази обстановка е, че при съществуването на зараза е нужна действеност и експедитивност.

Мотивът за удължение на изключителната конюнктура бе, че растежът на заболелите и носителите на ковид от 9 юни насам е скочил 3,2 пъти по думите на здравния министър Кирил Ананиев.

И в международен мащаб разхлабването на ограниченията води до повишаване на случаите. По думите на Шаркова има риск още веднъж да не можем да пътуваме отвън граница.

" Въпрос на общи старания е да понижим броя на случаите допустимо най-бързо и това ще докара до облекчения . Никой не беше квалифициран за подобен вирус, както и за изключителната конюнктура, в това число и нашето законодателство. Нашето законодателство тичаше след събитията. Когато някой е правил един закон, не е мислил, че може да има такава обстановка ", добави Шаркова.
 Удължават до 15 юли изключителната епидемиологична конюнктура
Удължават до 15 юли изключителната епидемиологична конюнктура

Демокрацията е за дисциплинираните, отсече Борисов

Юристът разяснява, че в този ред на мисли са се създали и измененията в Закона за здравето, с цел да могат те да отговорят на създалата се обстановка .

" Съгласна съм, че е неизбежно засягането на съществени права, когато би трябвало да се съблюдаваме ограничението . В Закона за здравето не са дадени времеви ограничавания какъв брой пъти да се удължава изключителната конюнктура . Към момента няма ясни критерии в кои случаи, когато не съблюдаваме ограниченията, можем да понесем единствено административно-наказателна отговорност и да ни глобят, и в кои случаи може да възникне наказателна отговорност. Някои хора са наказани, а при други са наложени парични наказания ", добави юрист Шаркова.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР