Удължаването на булевард Левски“, което е най-значимият пътен проект за

...
Удължаването на булевард Левски“, което е най-значимият пътен проект за
Коментари Харесай

Новата варненска „магистрала“ в аванс обра недоволство

Удължаването на бул. „ Левски “, което е най-значимият пътен план за Варна през последните десетилетия и един от огромните за Североизточна България в мандатите на ГЕРБ, провокира в задатък огромно възмущение. Трите километра ново строителство по проект би трябвало да бъдат пуснати в употреба на Великден, което надали ще се случи. По-големият проблем от периодите обаче са подозренията в неприятно планиране и осъществяване.

Строителството стартира през есента на 2017 година, като за задачата държавното управление отпусна 85 млн. лева, а с общинското дофинансиране цената надвиши 120 млн. лева (точните параметри не са обявени). С осъществяването се зае „ Хидрострой “ по силата на рамково съглашение за работа по градската инфраструктура. В месеците на градежа потребителите на обществените мрежи бълваха редица подозрения – че булевардът ще се наводнява, защото в средата му тече дере, че липсват положителни връзки към близките квартали и така нататък Масова подигравка провокира фактът, че транспортната артерия прободе западната естрада на стадион „ Спартак “.

Тези дни към интернет пристрастеностите се прибави и мастито експертно неодобрение – от Камарата на архитектите в България. Поводът е към този момент отворен за придвижване надлез по протежението на бул. „ Цар Освободител “. По план той трябваше да е кръгообразен, само че се получи елипсовиден, също така е под надолнище. „ Неестествената промяна на траекторията на колите е рискова. Истинското кръгово е кръгло “, сигнализира КАБ. Освен това бяха открити и други недостатъци на „ кръговото “ кръстовище – усложнения за пешеходци, преоразмерени структури и преразход на материали, бетониране на зелени площи (малките градинки до платната).

Проектантите обаче считат, че „ кръговото “ е изпълнено по допустимо най-хубавия метод. Преди две седмици, когато наклонът към този момент бе всеобщо обсъждан в обществените мрежи, ръководителят на плановия екип Недялко Иванов съобщи пред уеб страницата „ Морето “: „ Районът, който се намира от страната на ВиК (над кръстовището – б. а.) е с 6 метра по-висок от този терен, който е вляво под „ Цар Освободител “. За да можем да запазим съществуващите здания, които са новоизградени, се наложи да вдигнем равнището, тъй че бул. „ Левски “ да не ги подкопае “.

А в действителност, без значение от тези разногласия, базисният проблем на булеварда остава неговото практическо предопределение. Той е със статут на градска автомагистрала, само че при липса на околовръстен път на Варна ще извършва ролята на околовръстно шосе, въпреки да се простира посред квартали. И паралелно с това ще повлече редица проблеми – висока скорост на колите, замърсяване, звук, мъчно пешеходно секване по цялото трасе, разединение на квартали и така нататък

 

ОЩЕ НЕДОУМЕНИЕ

Успоредно с новото строителство по европейски план тече и ремонт на остарялото трасе на булеварда. Напълно неразбираемо за какво част от линията с цветя, която до момента разделяше платната, бе залята с асфалт (подобно на бетонирането на секторите край „ кръговото “).
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР