Удължаване с поне още месец-два на строгите ограничения се задава в

...
Удължаване с поне още месец-два на строгите ограничения се задава в
Коментари Харесай

Европа постепенно удължава covid-мерките

Удължаване с най-малко още месец-два на строгите ограничавания се задава в редица европейски страни. Повечето от тях на няколко пъти редуваха по-твърди, с по-меки ограничения до последното затваряне преди Коледа с желание то да завърши към края на януари. Броят на инфектираните в тях обаче продължава да пораства, най-много поради новата разновидност на ковид, открита във Англия. Рязкото уединяване на Острова малко след формалните известия от канцеларията на Борис Джонсън за засечената нова разновидност, в това число със прекъсването на полети и сухопътния трафик, основно през Ламанша явно не съумяха да възпрат новата мощ на разновидността, а точно, десетократно по-високата ѝ инфекциозност. 

Италианските управляващи оферират изключителната обстановка, оповестена до 31 януари поради пандемията, да бъде продължена до 30 април. Това разгласи през днешния ден в Народното събрание здравният министър Роберто Сперанца, представен от ТАСС и Българска телеграфна агенция. Този режим, въведен преди година в Италия , към този момент два пъти беше продължаван. Новите ограничения на държавното управление, които ще влязат в действие на 16 януари, плануват да се резервира възбраната за напредване сред италианските области даже със приблизително и ниско равнище на епидемиологичен риск. Според Сперанца, в 12 от 20-те области на страната рисковете сега са високи. Броят на смъртните случаи заради затруднения след заразяване с ковид в Италия доближава съвсем 80 000. Инфектираните с КОВИД-19 в страната до момента са общо над 2,3 милиона. 

Белгия удължава мерките поради COVID-19 до 1 март, заяви Евроактив, представен от БНР. Настоящите ограничения, въведени на 18 декември, ще останат в действие за още 6 седмици, съгласно ново министерско разпореждане, оповестено във вторник. Ако обаче има доста усъвършенстване на обстановката, Консултативният комитет може да вземе решение за облекчение на ограниченията по-рано. Следващото съвещание на органа е планувано за 22 януари.

Вчера  Нидерландия също удължи противоепидемичните ограничения с още три седмици.  Училищата и доста магазини в страната бяха затворени в средата на декември, а два месеца по-рано затвориха всички заведения за хранене и питейни заведения. Премиерът на страната Марк Рюте разгласи, че рестриктивните мерки ще останат в действие минимум до 9 февруари. Рюте назова " доста, доста притеснителна " появяването на новия вариант на ковид във Англия. Броят на инфектираните през последните 7 дни е понижен с 12% до 49 400 и това е втора поредна седмица на спад. Според министъра на опазването на здравето сред 2 и 5 на 100 от новите случаи са от английския вид на вируса. Според премиера макар спада на заболеваемостта броят на новозаразените към момента остава прекомерно висок, с цел да се мисли за разхлабване на ограниченията. 

Преди ден стана ясно, че Япония се пробва да изолира нова разновидност на ковид, открита при четирима души - двама възрастни и две деца, пристигнали в страната от Бразилия.  " За да изучим по-добре разновидността, на първо време би трябвало да я изолираме ", съобщи пред Франс прес представител на японското здравно ведомство. По думите му, това ще отнеме няколко седмици, даже месеци, но засега не могат да бъдат дадени повече детайлности.

Във връзка с разновидностите на ковид, открити в света, японското държавно управление възнамерява на практика да забрани влизането на чужденци в страната, оповестява телевизионният канал NHK. От 28 декември до края на януари японските управляващи не издават нови визи на жители на всички страни и райони по света по отношение на откриването на нов вариант на ковид.

Испания разгласи през вчерашния ден, че ще удължи с още две седмици действието на рестрикциите за пасажерите, идващи със аероплан и транспортен съд от Англия заради запазващата се неустановеност към английския вид на ковид, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция. В момента е позволено влизането от Англия единствено на хора, живеещи в Испания и Андора и това ще продължи до 2 февруари. Епидемичната обстановка в Обединеното кралство продължава да се утежнява, а в същото време в Испания се усилва броят на случаите, свързани с новия вид на вируса, отбелязва държавното управление. По данни на испанското здравно министерство до момента в Испания са открити към 70 инфектирани с новия вариант.

Също през вчерашния ден Румъния утвърди удължение с 30 дни на положението на паника на територията на страната, считано от 13 януари, съобщи Аджерпрес, представена от Българска телеграфна агенция. Остават в действие ограниченията за ограничение на разпространяването на ковид, в това число наложително носене на защитни маски в публичните пространства, в комерсиалните обекти, в публичния превоз и на работното място, както и ограниченията за попречване на скупчване на хора в публичните пространства. От началото на пандемията в страната са доказани 676 968 случая на COVID-19, като 605 045 души са оповестени за оздравели, а 16 881 души са умряли.

Новият вариант очевидно тормози и Ирландия , която от 16 януари вкарва условие всички пасажери, идващи в страната да показват негативен тест за ковид, изработен до 72 часа преди идването си. Досега ирландските управляващи изискваха негативен тест от хора, идващи от Англия и Южна Африка, като пасажерите от тези две страни трябваше да се самоизолират за 14 дни, даже в случай че си създадат втори тест след идването си. Ирландия съобщаваше за възходящо разпространяване в последните три седмици на новия, по-заразен вариант на ковид, открит в прилежаща Англия. Установени бяха и три случая на варианта, открит в Южна Африка.

Източници: Българска телеграфна агенция, БНР, Ройтерс, ТАСС, DarikNews

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР