Удължава се срокът, в който частните детски градини и частните

...
Удължава се срокът, в който частните детски градини и частните
Коментари Харесай

Частните училища и градини с удължен срок за кандидатстване за държавно финансиране |

Удължава се срокът, в който частните детски градини и частните учебни заведения ще могат да подадат заявки за включване в системата на държавното финансиране.

Той ще е до 4 септември 2020 година

Това се прави с смяна в разпоредба, ще важи единствено тази година и повода са събитията, наложени от Коронавирус рецесията.

Промяната направи през днешния ден Министерският съвет, който промени Наредбата за финансирането на институциите в системата на предучилищното и учебното обучение. Искания за това са постъпили от частни градини и учебни заведения точно с претекст социално-икономическите последствия, свързани с разпространяването на COVID-19 в България и непрестанно възходящите разноски при понижени доходи, както и спадащите приходи на част от родителите.

Промяната има за цел да даде спомагателна опция на искащите частни просветителни институции, при които икономическите последствия от изключителната обстановка с разпространяването на COVID-19 са усетени след 31.05.2020 година, заради което не са подали заявление за включване в настоящия все още период, да го създадат в допълнение и да се включат в системата на държавното финансиране от 2021 година, коментират от пресслужбата на Министерския съвет.

По този метод за включените в системата на държавното финансиране частни учебни заведения и детски градини ще се основат условия родителите да не заплащат средства за дейностите по образование, образование и социализация и ще се понижи финансовата им тежест. Също по този начин ще се понижат отрицателните последици от форсмажорните условия, свързани с разпространяването на COVID-19, водещи до закриването на настоящи частни просветителни институции в системата на предучилищното и учебното обучение.

В Наредбата е направено и второ допълнение, с което се позволява опцията единствено за идната образователна 2020/2021 година с неизразходваните средства от делегирания бюджет на институциите в системата на предучилищното и учебното обучение, в това число и такива с целеви темперамент, да могат да се финансират противоепидемични ограничения и действия за предварителна защита на разпространяването на COVID-19, като се закупуват персонални защитни средства, хигиенични материали и консумативи и други защитни средства за отбрана от ковид.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР