Удължава се грипната епидемия в област Варна. Това съобщи днес

...
Удължава се грипната епидемия в област Варна. Това съобщи днес
Коментари Харесай

Във Варна удължават грипната епидемия, София и Стара Загора не влизат

Удължава се грипната зараза в област Варна. Това заяви през днешния ден след съвещание на комисията за битка с грипа и острите респираторни болести шефът на РЗИ проф. Цонко Паунов, съобщи Българска телеграфна агенция.

Учениците обаче се връщат в клас от 6 февруари. Облекчават се и други ограничения във връзка с профилактични прегледи, имунизации, детски съвещания. Те ще се организират при прецизно съблюдаване на график и почасово записване на пациентите.

В момента заболеваемостта е 219 на 10 000 души население. В съпоставяне с предходната седмица има спад на заболеваемостта във всички възрастови групи, изясни проф. Паунов.

Припомняме, във Варна от 31 януари, а през днешния ден е междусрочната почивка. Грипната зараза бе оповестена на 25 януари.

Следващото съвещание на комисията ще се организира в петък, 9 февруари.
 Грипна зараза оповестиха и в област Добрич
Грипна зараза оповестиха и в област Добрич

Временни противоепидемични ограничения ще работят от 5 до 12 февруари

В София няма да бъде обявявана грипна зараза. Това съобщи министърът на опазването на здравето проф. Христо Хинков.  По думите му заболеваемостта в цялата страна понижава.

Към момента област Стара Загора също остава под прага за оповестяване на грипна зараза. Регистрираната от РЗИ - Стара Загора заболяемост от остри респираторни болести (ОРЗ) и грип от 29 януари до 4 февруари 2024 година е 256,62 на 10 000 души. Отчита се нарастване на случаите по отношение на миналата седмица (204,8 на 10 000 души), само че няма епидемиологично разпространяване. Прагът за оповестяване на грипна зараза за област Стара Загора е при заболяемост 311, 8 на 10 000 население.

Най-засегнати са възрастовите групи от 0 - 4 и от 5 - 14 години. С най-ниска заболяемост е възрастовата група над 65 години.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР