Учителските заплати ще се увеличат с 18% от 1 януари

...
Учителските заплати ще се увеличат с 18% от 1 януари
Коментари Харесай

Окончателно: Учителските заплати скачат с 18%

Учителските заплати ще се усилят с 18% от 1 януари следващата година, одобриха дефинитивно депутатите, като гласоподаваха на второ четене бюджета за образованието.
В него се отпускат в допълнение 60 млн. лева за учителските хонорари. В бюджета на Министерството на образованието и науката са планувани 430 млн. лева в перо " Персонал ", от които 360 млн. лева ще са за заплати, написа в. " 24 часа ".
За разлика от останалите сфери, в които съпротива и ръководещи се сблъскаха при гледането на бюджета, разискването и гласуването на този за обучение мина относително умерено.
Единствено от Българска социалистическа партия упорстваха за спомагателни 70 млн. лева за бранша, както и безвъзмездни учебници за учениците до 12 клас. Предложението им беше отхвърлено, а бюджетът беше признат със 133 гласа " за ".
" Системата на образованието е най-голямата система в България. Има 4000 институции в нея, 150 000 работещи. Аз в случай че съм на ваше място, ще намеря не 5, не 10, а най-малко 50 нефинансирани действия. Средствата в никакъв случай не са задоволителни ", отвърна на рецензиите министър Красимир Вълчев. И подсети, че през днешния ден още берем плодовете на десетилилетия недофинансиране.
Реалното нарастване е 600 млн. лева за идната година, акцентира той. Това е без нарастването на средствата от Европейския съюз. Тук прибавям и тези 70 млн. лева за създаване на детски градини, сподели още просветителният министър. Първо би трябвало да се влага в учениците и след това да има упования за положителни резултати, продължи той.
" Първо би трябвало да полеем и по-късно да берем плодовете. Най-добрите по PISA са в тези страни, където най-хубавите възпитаници са станали учители ", посочи Вълчев. Той е уверен, че учителските заплати би трябвало да са най-малко 120% от междинните за страната.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР