Учителските заплати се увеличават с 15%. Това става по силата

...
Учителските заплати се увеличават с 15%. Това става по силата
Коментари Харесай

Увеличават учителската заплата с 15 %

Учителските заплати се усилват с 15%. Това става по силата на Aнекс към Kолективния трудов контракт за системата на предучилищното и учебното обучение, който подписаха през днешния ден министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков и обществените сътрудници. Увеличението влиза в действие със задна дата от 1 януари 2023 година, оповестяват от МОН.

„ По този метод държавното управление подсигурява националния приоритет за поддържане на равнище на учителските заплати от 125% от междинното заплащане в страната “, уточни проф. Цоков.

По думите му единствено с помощта на добър и градивен разговор със обществените сътрудници могат да се намерят най-хубавите решения за системата. „ Радвам се, че с държавния бюджет гарантирахме както заплащанията на заетите в образованието, по този начин и продължаването на почналите поправки и рационализация на учебни заведения и общежития в страната “, добави министърът.

С подписания през днешния ден Анекс, минималната съществена заплата на учителите става 1 709 лв.. Такава ще е тя и за всички останали педагогичен експерти - ресурсни учители, възпитатели, ръководители на направление „ Информационни и информационни технологии “, логопеди, психолози, педагогичен съветници, корепетитори, хореографи, рехабилитатори на слуха и говора и треньори по тип спорт в учебните заведения и детските градини.

Минималната съществена заплата за старши учителите и старши възпитателите става 1763 лева, а за основните учители и основните възпитатели - 1831 лева Директорите ще получават минимум 2082 лева главно заплащане, а заместник-директорите - 1926 лева

За нарастването на заплатите на педагозите са обезпечени 524 млн. лева от държавния бюджет.

Анексът към Колективния трудов контракт беше подписан от министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков, ръководителя на Синдиката на българските учители към КНСБ д. ик. н. Янка Такева, ръководителя на Синдикат „ Образование “ към КТ „ Подкрепа “ доктор Юлиян Петров, ръководителя на Независимия училищен профсъюз към КНСБ Аспарух Томов, представители на Съюза на ръководителите в системата на националната култура в България и на Сдружението на шефовете в междинното обучение в Република България.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР