Учителската заплата трябва да превишава средната за страната, за да

...
Учителската заплата трябва да превишава средната за страната, за да
Коментари Харесай

Министър Вълчев: Учителската заплата трябва да превишава средната за страната


Учителската заплата би трябвало да надвишава междинната за страната, с цел да мотивираме младежите да се включат в учителската специалност. Това сподели в Пловдив министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, в отговор на журналистически въпрос за упования дефицит на учители и огромния брой такива в предпенсионна възраст.

По думите на министъра най-мотивиращият фактор е възнаграждението и той напомни уговорката на държавното управление за двойно нарастване на учителските заплати в неговия 4-годишен мандат.

Министър Вълчев даде образец, че през предходната година междинната брутна заплата за младши учители към този момент е била 930, сега е 1080 лв. и още веднъж сподели, че е значимо учителската заплата да надвишава междинната за страната.

В модерните общества учителската специалност е станала по-непривлекателна за младежите и, с цел да ги мотивираме да се включват в просветителната система, ние би трябвало да предложим освен положително заплащане, само че политики за подготовка на педагогическите експерти, за възстановяване на работата в учебните заведения, за кариерно развиване и за асортимент, уточни Вълчев. Важно е във всяко учебно заведение да имаме задоволително учители, по тази причина променихме модела на систематизиране, като водещ е разходът за учители, уточни още той.

Предизвикателството пред всички просветителни системи е да привлекат младежите за включване на първо време в педагогическо обучение, било посредством разпределяне на спомагателни стипендии или спомагателен банкет в предпочитаните просветителни посоки, като и спомагателна подготовка за хора без педагогическо обучение. По думите на министъра, през идващите години педагогическата специалност ще става доста по-отворена към експерти от другите системи.

В Пловдив министър Вълчев взе присъединяване в Национална конференция на тематика: "Ресурсният преподавател - важен фактор за приобщаващото обучение ". По тематиката той сподели, че мерило за адекватността на всяка една просветителна система е до каква степен тя съумява да приобщи всяко едно дете и да го включи в просветителната система.

По отношение на децата със специфични просветителни потребности, концепцията за приобщаващо обучение планува даване на поддръжка за тях във всяка една просветителна институция т.е. те да се образоват интегрирано дружно с другите деца, като получава нужната характерна поддръжка.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР