Учителската заплата трябва да превишава средната за страната, за да

...
Учителската заплата трябва да превишава средната за страната, за да
Коментари Харесай

Образователният министър: Учителската заплата трябва да превишава средната за страната

Учителската заплата би трябвало да надвишава междинната за страната, с цел да мотивираме младежите да се включат в учителската специалност. Това сподели в Пловдив министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, в отговор на журналистически въпрос за упования дефицит на учители и огромния брой такива в предпенсионна възраст.

По думите на министъра най-мотивиращият фактор е възнаграждението и той напомни уговорката на държавното управление за двойно нарастване на учителските заплати в неговия 4-годишен мандат. министър Вълчев даде образец, че през предходната година междинната брутна заплата за младши учители към този момент е била 930, сега е 1080 лв. и още веднъж сподели, че е значимо учителската заплата да надвишава междинната за страната.

В модерните общества учителската специалност е станала по-непривлекателна за младежите и с цел да ги мотивираме да се включват в просветителната система ние би трябвало да предложим освен положително заплащане, само че политики за подготовка на педагогическите експерти, за възстановяване на работата в учебните заведения, за кариерно развиване и за асортимент, уточни Вълчев. Важно е във всяко учебно заведение да имаме задоволително учители, по тази причина променихме модела на систематизиране, като водещ е разходът за учители, уточни още той.

Предизвикателството пред всички просветителни системи е да привлекат младежите за включване на първо време в педагогическо обучение, било посредством разпределяне на спомагателни стипендии или спомагателен банкет в предпочитаните просветителни посоки, като и спомагателна подготовка за хора без педагогическо обучение. По думите на министъра, през идващите години педагогическата специалност ще става доста по-отворена към експерти от другите системи.

В Пловдив министър Вълчев взе присъединяване в Национална конференция на тематика: " Ресурсният преподавател - важен фактор за приобщаващото обучение ". По тематиката той сподели, че мерило за адекватността на всяка една просветителна система е до какъв брой тя съумява да приобщи всяко едно дете и да го включи в просветителната система.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР