Учителската заплата трябва да е винаги над средната за страната,

...
Учителската заплата трябва да е винаги над средната за страната,
Коментари Харесай

Кристиан Вигенин: Най-важното за нас е да гарантираме равен достъп на всички ученици до качествено образование

„ Учителската заплата би трябвало да е постоянно над междинната за страната, нужни са и целенасочени старания за подготовка на преподавателите. ” Това съобщи пред педагози лидерът на листата на „ Българска социалистическа партия за България ” в Ямбол  Кристиан Вигенин. „ Най-важното за нас е да подсигуряваме еднакъв достъп на всички възпитаници до качествено обучение, без значение от финансовите благоприятни условия на техните родители ”, сподели още той.
Десетки педагози от учебни заведения и детски градини в Ямбол и региона се включиха в полемиката, проведена от претендентите на „ Българска социалистическа партия за България ” по тематиката „ Образование ”. Преподавателите споделиха съответни проблеми от своята процедура, които изискват смяна в политиката на национално ниво – и законодателна, и във финансов аспект. В диалога по наболели тематики се включиха лидерът на листата Кристиан Вигенин, Божидара Божилова – музикален възпитател, под номер 2 в кандидат-депутатския лист, доцент Милен Димов – учител в ямболския факултет „ Техника и Технологии ”, седми в листата. В срещата взе участие и претендентът под номер 6 – Александър Василев, представител на ПК „ Екогласност ”.
„ Българска социалистическа партия съумя да реализира съответни резултати в сфера „ Образование ”, прокарвайки своите хрумвания, макар компликациите ”, показа Кристиан Вигенин и напомни решението за безплатни учебници за всички възпитаници от 1 до 12 клас, както и еднократната помощ в началото на образователната година да обхване и децата от 2, 3 и 4 клас. Сега, Българска социалистическа партия ще упорства това да се вкара и за възпитаници от прогимназиалния стадий, тъй че всички деца от 1 до 8 клас да получават поддръжка при започване на образователната година. Тя би трябвало да бъде 350 лева, а не както до момента 300 лева, с оглед повишаването на живота.
По думите на Вигенин тези старания на Българска социалистическа партия са от извънредно значение, с цел да се гарантира равен късмет на всички деца до обучение, без значение какви са финансовите благоприятни условия на родителите им.
„ Не бива да се допусне да стане по този начин, че единствено по-заможни родители да могат да дават положително обучение на децата си, а други да изпитват усложнения. Защото, в днешно време, по-добро обучение значи и по-силен старт в живота. Нашата политика е децата да имат еднакъв късмет, равни благоприятни условия за достъп до обучение – качествено и от там нататък, когато изоставен просветителната система, към този момент от техния труд, старания и дейна работа да зависи къде и по какъв начин се изкачват в обществената стълбица ”, аргументира се Вигенин.
Категорично трябва да бъде заменен моделът „ парите следват ученика ”, разгласи доцент Милен Димов. Мнението бе подкрепено и от педагозите, участващи в срещата. Всеобща позиция бе, че по този начин системата се опорочава и гарантира  високи стандарти в образованието. Независимо дали едно учебно заведение има 100 или 1000 ученика, то има да извършва едни и същи стандарти, избрани от страната, показа някогашен шеф на гимназия в Ямбол. Отделно се получава деформиране и по повод условията към учениците – и като учене, и като държание в учебно заведение, се разяснява още на срещата. За да се преодолее това, от Българска социалистическа партия предвижда финансирането на учебните заведения да става не съгласно броя на учениците, а по критерии, които регистрират резултатите от просветителния развой. „ Имаме ли високо и качествено обучение, ще имаме и прогрес в страната ”, заключи доцент Милен Димов.
Преглед на съдържанието на учебниците е различен значим акцент в програмата на „ Българска социалистическа партия за България ”. То би трябвало да е приспособено към актуалните условия, само че и съобразено с възрастовите и психически особености на децата.
„ Начинът на поднасяне на информацията също би трябвало да е наличен и понятен за съответната възраст ”, разяснява Кристиан Вигенин. Според него изключително внимание би трябвало да се обърне на предметите История и Литература – с увеличение проучването на български създатели и възпитаване на образовани български патриоти, а не просто едни персони, които имат познания, само че нямат чувство за жанр и татковина.
Бюджетно финансиране би трябвало да има единствено за държавните и общинските училища – е друга теза, която Българска социалистическа партия ще отстоява в идващ парламент и вероятно ръководство. Не бива да позволяваме системата да се изкриви дотам, както става в опазването на здравето – частните лечебни заведения да черпят ресурса на здравната каса, за сметка на държавни и общински лечебни заведения, показа Кристиан Вигенин. „ Знам, че ще е мъчно, само че това си е наша концепция и политика, която следваме и ще пазиме ”, акцентира той.
„ Учителската специалност би трябвало да бъде контролирана специалност, а заплатите на преподавателите да се усилват непрекъснато, тъй че постоянно да бъдат над междинната за страната ”, разгласи още Кристиан Вигенин. По думите му това би подсигурило, че специалността ще остане привлекателна и ще задържа качествени фрагменти в българските учебни заведения.
По време на полемиката бяха споделени и съответни проблеми, касаещи материалната база на детски градини и учебни заведения, заплащането на транспортните разноски при образование в други общини, тласъци за връщане престижа на учителската специалност и респекта към преподавателя от страна на възпитаници и родители, намиране на подобаваща форма за осъществяване на полово образование и др.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР