Учителката по география попитала Иванчо: – Иванчо, къде е България?

...
Учителката по география попитала Иванчо: – Иванчо, къде е България?
Коментари Харесай

Млади българи призоваха за незабавни мерки срещу демографската криза

Учителката по география попитала Иванчо:
– Иванчо, къде е България?
- Държавата, госпожо, или популацията?

Този печален виц, който прелестно разказва тежката демографска обстановка страната, се популяризира от години из обществените мрежи. Днес обаче той е употребен от група Българи, обединени в организацията „ Път на младите “, с цел да бият камбаната за тревожните трендове в нашето общество – ниска раждаемост и хилядите българи, които напущат рамките на Родината.



Те се базират на публични данни от българското държавно управление, както и от авторитетни международни организации, с цел да обрисуват казуса.
В България умират 46 329 души повече, в сравнение с се раждат. Твърди се, че към 50 000 души напущат България всяка година , само че на мен тази цифра ми се вижда ниска “, счита Румен Чолаков, юрист и ръководител на сдружението „ Път на младите “.

Според него българското държавно управление съзнателно крие броя на всички българи в чужбина, който съгласно разнообразни изследвания доближава даже до 3,5 млн. души.
„ Официалните данни, които от държавното управление показват, се приказва за 700 хиляди Между това число и 3,5 млн. има 5 пъти разлика. При население сред 7 и 8 млн. души, приказваме за половината българско население. Вече може да се приказва за феномен, който човечеството от дълго време не е виждал – великото преселение на народите. Едно население напуща своята територия и се изнася някъде другаде. Факторите за това са безпределно доста. В един град няма вода. Как да останеш, в случай, че имаш свободата да бъдеш някъде друга? “, разяснява младият правист.-->

Статистика на страните с най-бърза намаляващо население на Стария континент демонстрира едно – всички те са в Източна Европа, а България е на върха. Данните демонстрират, че за последните 30 години страната ни е изгубила към 23% от популацията си. Ниският натурален приръст има и друго измерение – застаряващо население и все по-голям брой хора отвън трудоспособна възраст.

Пенсионната и здравно-осигурителната система ще се срутен, поради непрестанното понижаване на броя на осигуряващите се, предвиждат от организацията.
От „ Път на младите “ приканват за незабавни промени, които да не се изчерпват само с даването на финансови тласъци за младите фамилии, а за построяването на по-благоприятна среда за тях, както и политика за поредна интеграция на голямата българска диаспора в чужбина.

„ Българите в чужбина са най-големият задграничен вложител в България “ , счита Румен Чолаков, а съгласно него, като такива те имат право да вземат участие повече в вземането на решения за ръководството на България. Ето за какво от организацията упорстват за основаването на многомандатен изборен регион за българите в чужбина, както и въвеждането на електронно гласоподаване, с цел да могат сънародниците ни зад граница по-лесно да упражняват правото си на избор.

„ Да преброим какъв брой са българите в чужбина и къде са те “ , е най-големият зов, който насочат от „ Път на младите “.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР