Учителите, заедно със синдикатите, се опасяват, че няма да получат

...
Учителите, заедно със синдикатите, се опасяват, че няма да получат
Коментари Харесай

Напрежение сред учителите за заплатите. Синдикатите са в стачна готовност

Учителите, дружно със синдикатите, се притесняват, че няма да получат плануваното тази година нарастване на заплатите им, поради дупката в бюджета. И желаят нарастването да е по-голямо от плануваното.

„ Излизам сутринта към 6:30 часа и се прибирам вечерта в 19:00 часа. Това е много повече натовареност, в сравнение с наподобява на хартия. В началото бях на квартира, в този момент погасявам заем и въобще не е задоволителна тази заплата “, споделя учителят по математика в НПМГ Атанас Сталев по Би Ти Ви.

В бюджета за предучилищно и учебно обучение са обезпечени 545 млн. лева От тях множеството – 465 милиона, са за нарастване на заплатите на педагогическите експерти.

Ключова е политиката за постигане на 125% от междинната брутна работна заплата от 1 януари тази година, считат синдикати.

„ Учителските заплати би трябвало да се усилят с 20% от 1 януари, а терзанието в този момент е, че вероятните хипотези, с които да се понижи дефицитът, са нарастване на налозите и възможна липса на нарастване на парите за обучение. Протестираме изрично, подсещам, че сме в протестна подготвеност “, разяснява Юлиян Петров, ръководител на Синдикат „ Образование “ към КТ „ Подкрепа “.

А от съюза на работодателите в системата на образованието считат, че нарастването би трябвало да е най-малко 30% от 1 юни.

Експерти натъртват на различен пропуск в бюджета. „ Не слага никакви условия за това, какво тази система би трябвало да реализира, какво чакаме против тези хонорари, какво да създава тази система “, декларира Петя Георгиева, икономист в ИПИ.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР