Учителите вече могат да се пенсионират по-рано, без за това

...
Учителите вече могат да се пенсионират по-рано, без за това
Коментари Харесай

Учителите вече могат да се пенсионират по-рано

Учителите към този момент могат да се пенсионират по-рано, без за това да ги задължават техните шефове, оповестяват в позиция от Синдиката "Образование " към КТ "Подрепа ".

В нея се споделя, че по самодейност на синдиката "министър Деница Сачева  Деница Сачева Деница Сачева е родена на 2 ноември 1973 година в гр. София. От 2017 година до декември 2019 година е внесе план за смяна в КТ на член 328, т.10, касаещ преустановяване на трудово правно отношение на педагогическите експерти при изискванията на член 69в от КСО, като смяната стана факт след обявяване в Държавен вестник, бр. 107 от 18 декември 2020 година

"Според новия текст учители и шефове на просветителни институции могат само по лично предпочитание да се пенсионират до 3 години по-рано от възрастта, за трета категория труд.

Това беше значимо, тъй като до момента, в случай че учителите употребиха ранното пенсиониране даже и за месец, бяха лишавани от добавката от Учителския пенсионен фонд пожизнено. Тази добавка е към 100 лв. и учителите със своите вноски образуват този професионален пенсионен фонд.

Това е незаслужено към учителите, тъй като опцията за ранно пенсиониране е съпроводена от рестрикция с лишаване на добавка и обричане на учителската специалност на ниска пенсия.

Разбира се тази декоба към учителите продължава и в този момент, по тази причина от 2 години Синдикат „ Образование “ предлага учители и шефове, които употребяват ранно пенсиониране да получават най-малко половината от добавката от Учителския пенсионен фонд.

Безкрайно алегорична е националната политика за предварителна защита на учителя от прегаряне, а обичайните за Европейски Съюз обезщетителни механизми са в предзародишно развиване.

Ранното пенсиониране с до три години е единствено един от тях, като можем да прибавим обичайна за доста европейски просветителни системи година без работа с възпитаници, за възобновяване, релакс и подготовка, след направени 4 до 7 години в просветителната система.

Превенцията на претоварването на педагогическите експерти е значим инструмент и всеобщо в международен мащаб учителите се облекчават от натоварване след избрана възраст.

По изследвания на Синдикат „ Образование “ по време на отдалеченото образование, което продължава съвсем година, натоварването на учители и шефове се е повишило с сред 15 и 20 %, което неизбежно е довело и до по-интензивно прегаряне на специалността педагогичен експерт. В Европейски Съюз текат проучвателен процеси в тази посока, които ще завършат с рекомендации към страните за запазване на специалността.

В България, във всички изследвания, безграничната бумащина си остава проблем номер едно за претоварването на учителя и главен мотив за отлив от учителската специалност.

Синдикат „ Образование “, дружно с останалите обществени сътрудници, настойчиво се бори за облекчение на административната натовареност.

Синдикатът внесе предложение към МОН за облекчение натоварването на учителите над 50 години с един час седмично. Това би било вярно политическо решение за запазване на учителите до високата им отредена възраст за пенсиониране.

Национална анкета на Синдикат „ Образование “ към КТ „ Подкрепа “ сподели недвусмислени резултати, като 98% от интервюираните демонстрираха единодушие учителската специалност да бъде прекатегоризирана към второкласен труд.

По мотив на пандемичната обстановка и нейното въздействие в просветителните институции, Синдикатът счита, че решението да се включат непедагозите в описите за имунизиране и удължаването на периода за записване е вярно.

Преди месеци Синдикат „ Образование “ предложи учителите да могат да се тестват всеобщо и гратис за COVID19. Това се случи доста спорадично, което беше неизпълнено заричане към учителите.

Синдикатът предлага в този момент, за сметка на Министерство на здравеопазването, да се създадат всеобщи проби за антитела на всички учители и шефове, несъмнено на непринуден принцип. Това ще дефинира броя на преболедувалите, ще понижи потребността от своевремeнна имунизация на учителите с антитела.

Но най-важното, ще направи работата на хиляди учители и шефове по-спокойна и уверена ", осведомят от Синдиката "Образование " към КТ "Подрепа ".

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР