Учителите ще бъдат в основата на промяната в образованието. В

...
Учителите ще бъдат в основата на промяната в образованието. В
Коментари Харесай

Красимир Вълчев: Учителите ще бъдат в основата на промяната в образованието

Учителите ще бъдат в основата на смяната в образованието. В тази тенденция принос би трябвало да имат и висшите учебни заведения, които приготвят студенти в педагогичен специалности и вземат участие в квалификацията на учители. Това съобщи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на национална кръгла маса за подготовката и квалификацията на бъдещите учители, която се състоя в Панагюрище, представен от пресцентъра на МОН.

Различни способи на преподаване, повече процедура от по-ранен стадий на образованието на студентите, привличане на учители за наставници и смяна на наличието, което се преподава във висшите учебни заведения - това са били част от тематиките, обсъждани на форума. Друг акцент е била продължаващата подготовка на учителите, развиването на цифровите умения - както на педагозите, по този начин и на децата.

Ключовите думи на 21-и век ще са "алгоритми " и без умения в региона на цифровата креативност новите генерации ще са лишени от конкурентоспособност, е декларирал министър Красимир Вълчев. Методите на образование би трябвало да са новаторски и изобретателни, с цел да предизвикат интереса на учениците. Обучението би трябвало да е по-практически насочено. Учителите имат независимост, само че би трябвало да поемат и отговорност за повишение на резултатите, е показал министърът.

Да сме виновни към учителите, които приготвяме, само че да не забравяме и тези, които към този момент са в класната стая, е апелирала заместник-министър Таня Михайлова, която е определила полемиката като извънредно потребна. По думите й е значим самостоятелният метод във всеки обособен клас от страна на учителя.

Тя е подчертала и върху това по какъв начин се избират и проучват образованията, в които се включват преподавателите. 25 шефове на учебни заведения са първите подготвени за използване на компетентностния метод в Националния център за покачване на квалификацията на педагогическите експерти в Банкя, като е имало и открит урок в 78-омо новаторско учебно заведение. 263 експерти ще бъдат подготвени до края на годината, като и над 150 шефове. Предстоят и образования по "Компютърно моделиране " за трети клас през ноември. В идната година ще бъдат подготвени и преподаватели за четвърти клас. Ще има квалификации и за профилирана подготовка, както и по "Гражданско обучение ".

Във форума, проведен в границите на Националната стратегия "Квалификация ", са взели участие представители на МОН, на Министерството на младежта и спорта, на Министерството на културата, преподаватели от факултетите по педагогика във висши учебни заведения, обществени сътрудници, специалисти от районни ръководства на образованието и шефове на учебни заведения и детски градини.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР