Учителите и училищният персонал трябва да бъдат сред приоритетните групи

...
Учителите и училищният персонал трябва да бъдат сред приоритетните групи
Коментари Харесай

СЗО: Учителите трябва да бъдат приоритетна група за ваксиниране срещу COVID-19

Учителите и учебният личен състав би трябвало да бъдат измежду предпочитаните групи за имунизации против COVID-19, с цел да могат учебните заведения в Европа и Централна Азия да останат отворени, обявиха през днешния ден от Световната здравна организация (СЗО) и УНИЦЕФ.

За да се подсигурява, че учебните заведения могат да останат отворени по време на пандемията, ограниченията би трябвало да " включват предложение на ваксина против COVID-19 на учителите и други учебни чиновници като част от целевите групи от популацията в националните проекти за имунизация ", пишат в своето изказване организациите на Организация на обединените нации.

Препоръката, направена към този момент от група специалисти на СЗО през ноември 2020 година преди въвеждането на имунизацията, би трябвало да бъде изпълнена " като в същото време се подсигурява имунизация на уязвими групи от популацията “, се споделя в текста.

Според СЗО и УНИЦЕФ е жизненоважно по време на идната образователна година " образованието в класната стая да продължи без спиране “ макар разпространяването на по-заразния Делта вид на вируса.

" Това е от първостепенно значение за образованието на децата, психологичното здраве и обществените умения, с цел да оказват помощ учебните заведения децата ни да бъдат щастливи и продуктивни членове на обществото “, сподели шефът на СЗО за европейския район Ханс Клуге.

" Пандемията е предизвикала най-катастрофалното спиране на образованието в историята “, добави той.

Агенциите приканиха страните да имунизират деца на възраст над 12 години, които попадат в рискова група от по-тежко преболедуване на COVID-19.

Документът напомни също по този начин смисъла на ограниченията за възстановяване на учебната среда по време на пандемията, в това число по-добра вентилация, по-малобройни класове, физическа отдалеченост и постоянно тестване за коронавирус на деца и личния състав.

Според рекомендациите на СЗО, оповестени при започване на юли, тестването на деца в рискови групи, които демонстрират признаци на COVID-19, би трябвало да бъде приоритет.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР