Учителите и децата в СУ Христо Ботев в Карнобат се

...
Учителите и децата в СУ Христо Ботев в Карнобат се
Коментари Харесай

По следите на изгубеното време

Учителите и децата в СУ " Христо Ботев " в Карнобат се радват на опциите от плана за съвременна и стимулираща образователна среда с поддръжката на фондация " Америка за България " и други дарения.

[АЗБ] Още по тематиката
Парламентът одобри на първо четене бюджет 2019

Управляващите акцентират, че главният приоритет е растеж на приходите, а от опозицията не виждат връзка с стопанската система
7 ное 2018
Будителите на XXI век

Лидерите на цифрова промяна в образованието показаха сполучливи планове по време на конференцията DigitalKidz
1 ное 2018 - Според показател на Световната банка 2.5 години от времето за придобиване на приблизително обучение са изгубени за българските възпитаници поради неефективност на системата.

- За 2019 година с изключение на повече пари, главно за учителските заплати, е мъчно да се видят други мотиви за оптимизъм във връзка с качеството на образователния развой.

Как бихте реагирали, в случай че някой ви каже, че над две години и половина от живота ви са пропилени? Точно това е един от изводите на Световната Банка за България в световния показател за човешкия капитал. Той мери продуктивността на младите по отношение на национални индикатори като обучение, опазване на здравето и дълготрайност на живота. Според него от близо 13-те години, прекарани в българското учебно заведение, времето, за което децата действително получават обучение, е 10 години и 3 месеца, т.е. разликата от над две и половина години може да се одобри като изгубено време - главно заради неефективност на просветителната система.

Същото проучване демонстрира, че миналите междинната й степен доближават 68% от капацитета си като възрастни. По този индикатор България заема 44-о място от 157 страни. " Ако желаеме да сме по-богати на следващия ден, би трябвало да влагаме в децата си през днешния ден ", сподели при представянето на данните Кристалина Георгиева, изпълнителен шеф на Световната банка.

Дефинирай приоритет

Качеството на образованието е функционалност и от обществените средства, които се отделят за него - освен като размер, само че и като успеваемост. В проучване на Европейската комисия, оповестено в средата на тази година, което наблюдава ефикасността на обществените разноски за обучение въз основата на резултатите от теста PISA, България предстоящо заема едно от последните места в Европа. Нещо повече, за обхванатия интервал от 2005 до 2015 година наклонността е низходяща, като ефикасността на отделяните от бюджета средства е спаднала от 90 на 70%.

От оповестения проектобюджет за идната година излиза наяве, че държавното управление следва обещанието си за удвояване на учителските заплати до 2021 година по отношение на равнищата от 2017. Догодина нарастването е с още 20%, като стартовата заплата следва да стане 920 лева Една от главните рецензии на икономисти от години обаче е в недиференцирания метод на заплащането в системата. Според Зорница Славова от Института за пазарна стопанска система, покачване е добра мярка, защото учителите би трябвало да получават почтено възнаграждение. Но съгласно нея " системата към момента не взима поради районните разлики, разликите в качеството, както и условията на специалността при образуването на учителското възнаграждение ".

Според проектобюджета образованието е един от трите целта наред със обществената политика и опазването на здравето. Като дял от Брутният вътрешен продукт средствата за него следващата година нарастват 0.2 процентни пункта - до 3.8 на 100. За съпоставяне, Хърватия отделя 4.8% от Брутният вътрешен продукт за обучение, Чехия - 4.5%, Полша - 5%, а Дания - 6.9%.

Въпреки поръчката на държавното управление, че образованието е предпочитана област, страната ни записва отчайваща успеваемост в потреблението на обществени средства и е на опашката в Европейски Съюз по отделени средства за обучение като % от Брутният вътрешен продукт

Увеличаване

Въпреки поръчката на държавното управление, че образованието е предпочитана област, страната ни записва отчайваща успеваемост в потреблението на обществени средства и е на опашката в Европейски Съюз по отделени средства за обучение като % от Брутният вътрешен продукт

Преглед на оригинала Автор: Капитал [Eurostat] Смаляване
Освен малко повече пари главно за учителските заплати е мъчно да се видят други мотиви за оптимизъм във връзка с качеството. " Европа зависи от висококвалифицирана работна ръка, с цел да поддържа високи равнища на иновация и работливост ", се споделя в отчета на на Европейската комисия за 2018 година за образованието и подготовката на фрагменти. Това предизвестие не наподобява чуто от от тези, които вършат просветителната политика в България.

Неадекватност и други проблеми

Всъщност проучванията удостоверяват това, което мнозина учители и родители разказват като дефекти на системата от личния си опит. Наскоро фондация " Америка за България " (АЗБ) извърши също изследване - измежду 421 учители, зам.-директори и шефове за това кои са най-належащите потребности на българското учебно заведение. Трите най-остри казуса на по-големите учебни заведения в огромните регионални центрове са: адекватността на образователните проекти, стратегии и съдържание; софтуерното съоръжение на класните стаи; ангажираността на учениците към образователния развой. За учебните заведения с по-малко от 300 възпитаници в по-малките обитаеми места главните проблеми са дисциплината и ангажираността на родителите. Изследването не е представително, само че е много показателно за компликациите, които срещат работещите в областта на образованието.

Според Иван Стоянов, шеф на СУ " Христо Ботев " в Карнобат, изгубеното време на децата може елементарно да бъде обяснено и от самите отговори в допитването на " Америка за България ": " Например програмата - тя е закована. В нея има един размер познания, който при всички положения учителят би трябвало да съобщи. На процедура доста сътрудници се оплакват, че не им се дава независимост и би трябвало да " препускат " през материала. Така не се основават по-дълбоки познания у децата, програмата просто не разрешава това. " Той счита, че образователната стратегия би трябвало да изисква по-ниско, базово равнище, да е насочена към на практика познания и умения и да дава шир на учителя.

Наред с това съгласно Стоянов доста постоянно има некомпетентност при наличието по разнообразни предмети - да вземем за пример за часовете по осведомителни технологии в 3-и клас от учениците се изискват знания по програмиране, а в 5-и по проект би трябвало да учат базисни стратегии като Paint и Excel.

Според Милена Димитрова, преподавател и създател на лятната " Старт " академия, която се занимава с деца в софийския квартал " Факултета ", за огромна част от загубите, измерени във време, повода е така наречен паралелна просветителна система или ходенето на частни уроци. Така съгласно нея в един клас се оформят три групи възпитаници - на ходещите на уроци, които са напреднали, им е безинтересно, от останалите една част се оказват обратно (ако не вървят на уроци), а другата са демотивирани. И учителят, който кара по заложеното в програмата движение, не може да отдели нужното самостоятелно внимание за превъзмогване на разликите.

Обречени на загуба

Изследването на АЗБ загатва и за тежкото положение на голям брой възпитаници и учебни заведения в дребните обитаема места, които неведнъж се посещават с деца от малцинствен генезис, със слаби знания по български език, а постоянно и с родители в чужбина. Иван Стоянов дава христоматиен образец - за постоянно отсъстващо дете от прилежащо на Карнобат село. " Писахме писма, спряхме помощи, свързахме се с кметицата, от която разбрахме, че 14-годишното дете има 4-годишно братче, за което се грижи. Майката работи, бащата е в чужбина. Пратихме братчето в детска градина, само че това не е съществено решение, защото на следващия ден може да се разболее. А такива образци са хиляди... "

И по този начин за немалка група деца на процедура стартира загубата, измерена във време. Затова съгласно Стоянов е нужно в учебни заведения с такива възпитаници да има спомагателни учители и повече самостоятелни проекти. Милена Димитрова счита, че в учебните заведения в дребните обитаеми места изгубените години са доста повече от междинните 2.5 за България през първите три просветителни степени.

" Там има изчезнали звена от образование и обгрижване на децата. Едно дете може да учи, в случай че са му задоволени насъщните потребности - да е обичано, нахранено и облечено. И учителите, колкото и да желаят да се случват някакви неща, нямат потенциал да покриват тези неналичия ", показва тя. Добър образец съгласно нея е организацията " Здраве и обществено развиване ", която работи интензивно с млади майки от малцинствените региони за това детето да посещава детска градина, където има здравна, обществена и просветителна грижа. " Просто би трябвало да се стартира овреме ", обобщава тя. За учителските заплати се приказва незадълбочено
Мария Донкова, програмен шеф на фондация " Пайдея "

По създание учителските заплати се покачват един път годишно - като на всички заети в обществения бранш. В последните 3 години това покачване е по 20%, тъй като за следващ път сме позволили учителските заплати да се окажат по-ниски от междинните за страната и в следствие учебните заведения изпитват все по-големи компликации да си намерят положителни и стимулирани млади експерти, макар че от университетите излизат задоволително правоспособни учители - към 4000 годишно. Зад повърхностното говорене за заплащане на учителите въпросът е по-сложен. Например до момента в който 920 лева са доста прилична заплата за райони като Видин, това възнаграждение стои в напълно друг подтекст в София. Това значи, че е необходим почтен и сериозен спор сред родители, учители и профсъюзи. За да се решат тези проблеми, е нужно да се вземе ясно решение - дали ще се подвигат заплатите на всички учители поравно, до момента в който се покрият неналичията, или системата да може да обезпечава с по-висока заплата учителите по предмети, за които наличните са по-малко или преподават в стопански по-активните райони.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР