Учители в Германия взимат до 7 пъти по-високи заплати от

...
Учители в Германия взимат до 7 пъти по-високи заплати от
Коментари Харесай

БГ учителите взимат 7 пъти по-малко от немските!

Учители в Германия взимат до 7 пъти по-високи заплати от сътрудниците им у нас. Възнагражденията за учител в българско начално учебно заведение е 872 евро, което е към 1700 лв..

За съпоставяне в Германия заплатите стигат до 5519 евро, което е близо 7 пъти повече. Това излиза наяве от данни на интернационална платформа paylab.com за проучване на заплатите, където информацията е съгласно специалността и страната.

За сравнението са взети пет специалности и размера на заплащането в България и други 5 европейски страни. Освен преподавател са проучени данните за служители на реда, лекари, сервитьори и водачи на такси. От анализите излиза наяве, че заплатите на българските учители са най-близки до тези в Гърция, където получават 2228 евро месечно. Испания влиза в топ три с месечна сума от 2787 евро. Най-високи са възнагражденията в Германия и Франция.

Според проучването освен учителите у нас са с най-ниски заплати. Полицаите в България взимат към 871 евро месечно. Германия още веднъж е страната, която предлага най-високо възнаграждение в размер на 4684 евро. Най-ниската заплата за страж на публичния ред в западната страна е 2412 евро.

Сред значимите за обществото специалности, без които не можем, са лекарите. Там обстановката също не е в интерес на българските доктори. Данните сочат, че у нас заплатата стига 1859 евро. В Германия пък получават от 3388 до 7824 евро. Спрямо останалите страни, употребявани за сравнението, излиза наяве, че единствено лечителите у нас са с приход под 2000 евро. В прилежаща Гърция възнагражденията за хората, упражняващи тази специалност, стигат 3655 евро, а в Испания е 4599 евро. Лекарите във Франция пък се подписват под месечно заплащане от 6168 евро, а в Италия – 5755 евро.

У нас с месечен приход от заплата под 1000 евро претърпяват сервитьори и таксиметрови водачи, демонстрират данните от платформата. Голяма част от заетите в транспорта на пасажери не получават заплата, а разчитат на повече курсове. Изследването демонстрира, че водачът на такси у нас месечно връзва към 972 евро, а в Германия би изкарал четири пъти повече, или 3984 евро. Дори в прилежаща Гърция водачите взимат по-добри пари от към 1962 евро.
Шофьори на таксита взимат по 4000 евро, само че в случай че работят в Германия.
Сервитьорите в заведенията в България пък получават 870 евро. Това е двойно по-малко от заплатата в прилежаща Гърция, където дават 1700 евро на обслужващия личен състав. Във Франция и Германия обаче може да изкарват над 3000 евро, или с 50% повече от лекарите у нас. От 2100 до 2500 евро заплащат за сервиз в заведенията в Италия и Испания.
Ниските заплати в туризма карат доста младежи да практикуват в чужбина.
Кол центрове интензивно набират за работа младежи без опит, само че с непознат език, като оферират двойно по-високи заплати по отношение на тези в туризма. В аутсорсинг бранша междинните хонорари са сред 1500 и 2200 лв. за неспециалисти, които нямат никакъв опит. За съпоставяне в туризма търсят младежи за сервитьори, рецепционисти и други длъжности, като единството условие е притежаване на непознат език, само че заплащането е на половина или приблизително 1000 лв.. Само към 20 на 100 от завършващите туризъм младежи остават в този отрасъл. Останалите 80% се насочват точно към прът центрове или избират да практикуват наученото в чужбина, защото там за няколко месеца работа могат и да заделят нещо, разяснява Християн Петков, действен управител в „ Джоб тайгър “, пред „ Телеграф “. В аутсорсинг промишлеността пък възнагражденията могат да минат 3000 лв.. Причината е, че те зависят изключително от езика, който владее претендентът. За по-редките езици сумата скача с 600-800 лв.. Например, в случай че кандидатствате за работа с британски, заплатата е 2000 лв., само че в случай че владеете и норвежки да вземем за пример, сумата скача на 2600 лв.. Допълнително към тях има и възнаграждение за нощни смени, които се заплащат в допълнение към 100 лв.. Така за месец работещите в този бранш могат да се похвалят с приход към и над 3000 лв..
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР