Учители синдикалисти към Конфедерацията на труда Подкрепа се ядосаха на

...
Учители синдикалисти към Конфедерацията на труда Подкрепа се ядосаха на
Коментари Харесай

Синдикат: всички училища са с южно изложение, затова не може да се учи през юли

Учители синдикалисти към Конфедерацията на труда " Подкрепа " се ядосаха на МОН поради предлагането да се учи през първата седмица на месец юли и изпратиха гневни писма до централата, която пък ги препрати до медиите.

Предложението на МОН е лятната почивка да се редуцира за сметка на по-дълги ваканции през образователната година.

Ето причините на педагозите:

" Това предложение с удължаването на образователните седмици и през месец Юли, не е изпълнимо на територията на РБългария. Климатичните условия не разрешават образованието на учениците през този интервал. Всички учебни заведения са с южно ревю, температурите през Юли са доста високи в България, класните стаи не са климатизирани и когато учениците се образоват на 42˚С на сянка с 26-28 възпитаници в класна стая, образователния развой е пъкъл. Това се случва и през м.Юни, когато има доста горещи дни и всички учители и възпитаници го изпитваме на гърба си, изключително тези, които са втора промяна на учебно заведение ", пишат педагози - членове на профсъюза от Благоевград.

" Виждали сме работата на сътрудниците си от другите страни през месец Юли в Европа. Когато изискванията в България станат като тяхните за учители и възпитаници, тогава можем да приказваме за удължение на образователното време ", не престават те.

Те са безапелационни - не е правилно, че лятната почивка е прекомерно дълга и вследствие на това учениците не помнят материала. Недоволни са и от още нещо - че МОН задължава учителите да правят оценка учебници по време на отпуските им, а не в образователно време.

" Бумащината, стана прекомерно огромна, учителите от ден на ден стигаме до извода, че главната ни работа, която е да образоваме учениците остава на последно място, а на първо е, да се попълнят от ден на ден документи и трудове изисквани от МОН и РУО.

Напрежението ще ескалира в скоро време, българският преподавател е подложен под голям стрес и баркотия с този нов закон и наредби към него, които не работят и не са използвани в българското учебно заведение. Тези специалисти, които се назначават в РУО, с една година училищен стаж нужен по условие, какви методически насоки ще дават на сътрудници, които са с доста по-високи квалификации от тях. Възмутени сме, когато съпоставяме условията за заемане на служба основен преподавател в едно
учебно заведение и за заемане на служба специалист в РУО.

Оказва се, че специалистите на РОУ, които са представители на МОН единствено изискват нянкави статистически данни, вършат провевки по тъжби, а тази методическа тенденция, която би трябвало да оказват липсва от тяхната работа.

Нека, чиновниците на МОН първо да разискват със обществените сътрудници тези промени, касаещи всички учители и възпитаници и тогава да бъдат препоръчани за разискване в общественото пространство.

Истината е, че на българския преподавател търпението му свършва!

Замислете се дами и господа ръководещи! ", приключват учителите членове на КТ " Подкрепа ".

В декларация от синдикалната секция на " Подкрепа " в спортното учебно заведение във Велико Търново също считат, че предлагането не положително. Според тях то не е съобразено с климатичните условия в България. В стаите няма климатици и учители и възпитаници - повече от 30 души в помещение - са принудени да устоят 38-градусовите жеги.

Те считат, че в случай че се постанова смяна, по-добре би било да се измести началото на образователната година и тя да стартира на 1 септември. 

Въпреки новите закони и наредби последната образователна година за тях е минала стресово, " в четене и писане на доста непотребни документи ". Така образователният развой останал на назад във времето. " Целта на измененията е новаторска и креативна просветителна система, а сякаш се получава противоположен развой ", пишат учителите от Велико Търново.

Запазени са истинските правопис и пунктуация на цитираните текстове.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР