Учители от цяла Румъния отново излизат на улицата, за да

...
Учители от цяла Румъния отново излизат на улицата, за да
Коментари Харесай

20 000 учители в Румъния отново излизат на протест в четвъртък или петък

Учители от цяла Румъния още веднъж излизат на улицата, с цел да стачкуват. Демонстрацията ще се организира в четвъртък или петък в Букурещ, заяви ръководителят на Федерацията на синдикатите в образованието " Спиру Харет " Мариус Нистор след среща с министъра на образованието Лиджия Дека.

“Очаквам да се включат 20 000 души. 15 000 души се отдръпнаха от стачката, само че множеството не са синдикални членове ”, разяснява Нистор, представен от Диджи24. По думите му стачката може да завърши тогава, когато държавното управление излезе с решение, което да бъде признато от учителите. Попитан дали поради създалата се обстановка изпитите ще бъдат отсрочени, Мариус Нистор сподели: „ Колкото повече продължава този трудов спор, толкоз повече това съществува като риск. ", съобщи Българска телеграфна агенция.

Относно прекъсването на стачката единствено по време на изпитите ръководителят на Федерацията на синдикатите в образованието " Спиру Харет " съобщи, че Министерството на образованието може да предложи подобен вид, само че решението е напълно на учителския колектив. 

Той още веднъж напомни настояванията на учителите: нарастване на заплатите, законови гаранции за това и заплати за начинаещите учители, равна на междинната брутна работна заплата в страната. 

“Когато тези гаранции ги има, нашите сътрудници ще вземат осведомено решение ”, добави той. 

Междувременно от министерството на образованието на Румъния оповестиха, че 10 000 учители са се отказали от стачката след приемането на наредбата, която планува нараствания на заплатите. В над 1000 образователни заведения на страната няма нито един стачкуващ.

Общата стачка на учителите в Румъния стартира на 22 май. 

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР