Учители и ученици от цялата страна могат да направят оценка

...
Учители и ученици от цялата страна могат да направят оценка
Коментари Харесай

Пилотна система измерва дигитализацията в столично училище, следват и други


Учители и възпитаници от цялата страна могат да създадат оценка на цифровата среда в учебните заведения и на добитите в клас цифрови умения посредством инструмента SELFIE. Той беше показан пилотно от министъра на образованието и науката Красимир Вълчев и заместник-министър Деница Сачева в столичното 137 СУ „ Ангел Кънчев “.

Училищата, които пожелаят да се включат в измерването, ще употребяват особено създадена от Европейската комисия платформа с въпросник към управленията, педагогическите колективи и учениците. SELFIE обгръща шест основни за цифровото обучение области - преподаване и учене, учебно ръководство, инфраструктура и съоръжение, професионално развиване, практики за оценяване и цифрова подготвеност на учениците. Всички отговори са анонимни, а попълването лишава сред 20 и 30 минути.

„ Инструментът SELFIE прави диагностика и проучва всички детайли на просветителната среда. Това е отворена опция за учебните заведения да проучват своята степен на подготвеност за прекосяване към епоха, в която би трябвало да развиваме доста по-задълбочено цифровите компетентности в децата. Трябва да подпомогнем тази промяна към „ хибридни “ просветителни институции, в които осведомителните технологии ще са в основата на просветителния развой “, уточни министър Вълчев.

Заместник-министър Сачева добави, че задачата на МОН е до края на януари най-малко 250 учебни заведения да употребяват инструмента, с цел да проследят от какво имат потребност и да подхващат съответни ограничения. „ На уеб страницата на МОН ще бъде основана секция, в която ще има достъп до него “, добави тя.

След представянето възпитаници от XI клас направиха проява на SELFIЕ и дадоха отговор на всички въпроси. Получените от българските учебни заведения данни ще бъдат систематизирани от Европейската комисия, като първият разбор за България ще е подготвен през март 2019 година Очаква се в инструмента SELFIE в цяла Европа да се включат 76,7 млн. възпитаници и учители от 250 000 учебни заведения в Европа, а задачата е да се сътвори първата Европейска карта на цифровите нововъведения в учебно заведение.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР