Учиш ли децата си на добродетели – създаваш глупаци, учиш

...
Учиш ли децата си на добродетели – създаваш глупаци, учиш
Коментари Харесай

Непълнолетните пловдивчани – едни намират чанта с пари и я връщат, други ги арестуват за 15 престъпления

Учиш ли децата си на добродетели – създаваш простаци, учиш ли ги непременно да оцелеят – създаваш нарушители.

Има ли нещо сбъркано във възпитанието на децата или сформирането им като персони е на първо място нещо строго самостоятелно? Винаги е имало деца, които потеглят по неприятен път и други, които са възпитани в полезности и почитание, само че когато двете крайности се сблъскат, в действителност ни карат да се замислим.

Именно сходни полюсни действия на 15 годишни деца от Пловдив попаднаха в медийния интерес в последните два дни.

На 15 юни, група деца, съученици от ОУ „ Драган Манчов” откриха забравена чанта на скамейка и без да се замислят се обадиха на 112 и я предадоха на полицията. Чантата се оказала благосъстоятелност на 82-годишна пловдичанка, а в нея имало близо 3000 лв. и златни украшения. Постъпката на учениците може да бъде избрана като благородна, почтена и на първо място виновна. За късия си житейски опит, те са научени, че по този начин е редно да се постъпи. Едва ли са разигравали сходна обстановка у дома, в детската градина или в учебно заведение. Това се попива с годините - от родители, учители и най-много от средата и обкръжението в която израстват децата. Всъщност, ще е хубаво сходни действия да послужат за образец и модел за подражение. Пример, за който децата получиха потупване по рамото и… грамота. За тях обаче същинската премия не са похвалите и листа хартия на който са написани имената им – те са горди, че са създали положително дело, като са върнали усмивката на една 82-годишна жена.

В другата прекаленост попадна 15-годишно момче от Столипиново, който беше хванат след осъществяване на 15 обири в границите на две седмици. 15-годишният Кольо е настанен в дом в смолянското село Буйново, откъдето постоянно бяга и прави обири. Непълнолетният нарушител бе хванат по време на кражба от обект в мол Марково тепе, като в следствие стана ясно, че част от закононарушенията е правил в съучастничество с негов по-голям родственик.

Младежът се оказа и остарял познайник на полицията, като преди 2-3 месеца още веднъж е бил арестуван за обири и грабежи. Обирал е най-вече обекти по моловете, заведения и самотни дами към подлези, като е издърпвал чантите им и златните им синджири. Другите най-често крадени движимости са мобилни телефони и пари.

Това дете надали ще поеме по различен път в живота си. Все още единствено на 15, а към този момент е усвоил тънкостите на занаята за изкарване на бързи пари. В момента той е арестуван за 72 часа с предписание на прокуратурата. Тъй като е навършил 14 години, предстои на наказателна отговорност.

Оттук нататък пътят му е явен. Той ще търси метод непременно да оцелее. А по какъв начин се оцелява откакто на никое място няма да те вземата на работа, с голям брой закононарушения до момента в който си още невръстен? Ще редува затвор с закононарушение, до момента в който не получи задоволително дълга присъда след следващ рецидив.

Непълнолетните деца на Пловдив - съществена роля за това, по кой път ще поемат носим всички ние - като общество, другари, родители.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР