Училището трябва да е весело и хубаво, постави смело задача

...
Училището трябва да е весело и хубаво, постави смело задача
Коментари Харесай

На старта на учебната година: Училището да е весело и зелено...

Училището би трябвало да е радостно и хубаво, сложи самоуверено задача на цялата просветителна система първокласничката Йоана Димитрова в първия си образователен ден.

Да е по-зелено, да се учи и езикът на глухонемите – с цел да можем да поддържаме връзка с повече хора, да има и малко магия, биха подсказали още на ръководещите седмокласничките Габриела, Петя и Наталия. Тази година за тях пък е последната в главното учебно заведение и им се желае нататък да имат опция да вършат по-често и крачка отвън рамката. А за какво не и да има продан сред разнообразни учебни заведения, както е в университетите – един период другаде и след това назад.





Тези, които в този момент влизат в класните стаи на ОУ „ Кочо Честеменски “, и тези, на които им следва да си тръгнат, дружно пуснаха през днешния ден бял гълъб и балони в небето на старта на образователната година – всеки със своите фантазии и проекти. Благослови ги персонално митрополит Николай и на собствен ред назова: „ Бог да пази от онлайн образование! “.





В празничната блъсканица Йоана влезе самоуверено с диадема с национален претекст – подарък от вуйна й, с цел да е в звук с униформената тениска с шевица на бието. Още не е минал първият образователен час като първокласничка, пък към този момент има две приятелки – Мика и Деа. Запознали се в прелиминарен тренинг, който школото провело за работа във виртуалната класна стая – с цел да са подготвени и най-малките, в случай че пандемията отново трансферира образованието там.





 Йоана към този момент може да чете – от рано би трябвало да се готви, че ще става докторка. Само в случай че можеше да почнат уроците няколко дни по-късно… „ Три дни плака за какво не можем да идем в Англия на прощаването с кралицата “, усмихва се на детските местни и световни безредици майката на първолачето.

Класната Стефка Радева  посрещна всяко от децата в 1. A с прегръдка. Очакват ни 4 невероятни години и ще дам всичките си сили за това, зарече се тя. Вече 36 година е в специалността и продължава да се учи по какъв начин да бъде добър учител. Нужно е себепознание, тъй като новите деца са други, счита учителката. И дружно с четенето и смятането, намира време внимателно да подхване тематики от логиката на психиката, хуманността, етиката и морала.





Тъкмо това – познания и доста внимание от учителя, желае за своето подготваче Виолета Рудова. Доведе Михаела на откриването на образователната година, докарана със кариран панталон 7/8. И показа: „ Казах й, че ще би трябвало да е прилежна и ще има доста нови запознанства, по този начин стартира порастването “. С положителни усещания е от учителите – млади и с метод към децата. А на родителите пожела здрави нерви, до момента в който преминат актуалните подготвачета и първолачета през цялата просветителна система.





Тъкмо всички заеха местата си пред спонтанната сцена с еднометрови сини букви и числа, и на входа настъпи оживление. Митрополит Николай влезе в школския двор  в шпалир от четвъртокласници. Спря при всяко дете настрана да го пита за името и за всяко назова: „ Божидар? Божи подарък! София? Премъдра да бъдеш! “ „ Да радвате родителите и учителите си! Бог да бди над вас! ", закрачи сред децата владиката. Поспря се при момиче с патерици и заръча: „ Ще мине, различен път внимавай! “.





Да поздравят децата и учителите за първия образователен ден в ОУ „ Кочо Честеменски “ пристигнаха още кметът на регион „ Централен “ Георги Стаменов, генерал-майор Явор Матеев, локалният водач на Синдиката на българските учители Петранка Калоферова. 



Щом детски глас поде националния химн, 1. А постави ръка на сърцето и запя с цяло гърло „ Мила родино “. Фанфарен оркестър оповести изнасянето на учебното знаме. Подготвачета и първолачета застанаха най-отпред – дори пред формалните посетители, с цел да попеят и декламират. Екнаха от уредбите „ Аз съм българче “ и Вазовата „ Молитва “.





Преподавателите да следват своето божествено самопризнание без въздишка, а с лекост. Учениците пък да следват разсъдъка, прилежанието, кроткостта и да имат боязън Божи, назова митрополит Николай. И направи спогодба, че този път ще насочи още едно особено доброжелание: „ Бог да опази българските възпитаници от онлайн образование! “



 „ Най-добре преподавателите осъзнават, че интернет дава информация, само че лишава от познание – рече владиката. - Защото информацията не е безусловно познание. То е в основата на науката, а науката е слънце... “.

„ …Което във душите грей… “, подеха възпитаници познатия стих от химна на Св. св. Кирил и Методий.



Митрополит Николай подари на ОУ „ Кочо Честеменски “ икона на светите братя. И пожела таман те да пазят от злополучие, да са пример за подражателство, наставници във вярата, добродетелите и родолюбието.



ОУ „ Кочо Честеменски “ е едно от учебните заведения в Пловдив с най-вече групи по вяра. Владиката благодари на родителите за този избор и ги увери, че децата жадуват за словото на истината, изключително в свят на бедствия и злощастия. „ С добра съвест ги слагате на скалата на православната религия. Там бурите, стихиите, водовъртежите няма да ги доближат. Защото са на най-сигурното място – в прегръдката на Божията берекет “, добави митрополит Николай.

И откакто не остана непоръсен със светена вода в двора, от уредбите екнаха „ Детство мое “ и първият звънец.

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР