Училището по изкуства и занаяти в село Русаля се нуждае

...
Училището по изкуства и занаяти в село Русаля се нуждае
Коментари Харесай

Училището за талантливи бедни деца в село Русаля се нуждае от средства, за да съществува

Училището по изкуства и занаяти в село Русаля се нуждае от средства, с цел да продължи да съществува.

Училището е основано преди 4 години с задачата да оказва помощ на будни и даровити деца от извънредно небогати фамилии, а образованието за тях е безусловно гратис, сподели в „ Преди всички “ Анимари Димитрова , управител на учебното заведение:

При нас учат деца, които не биха имали никакъв късмет да се развият добре, в случай че ние не им подадем ръка. Обучението е безусловно гратис, също така те живеят тук, при нас. Връщат се при фамилиите си през ваканциите и другата среща с родителите е, когато ние каним, на наши разходи, родителите да идват, тъй като те самите нямат опция.

В момента в учебното заведение учат 25 деца. Димитрова изясни, по какъв начин се прави подборът на децата:

Ние се обръщаме към отделите за протекция на детето, обществено подкрепяне в разнообразни градове. Децата ни са от съвсем цяла България. Отиваме там, обясняваме нашата концепция и им предлагаме да ни посочат децата и фамилиите, с които можем да се срещнем, да създадем няколко диалога, на създадем наши си проби за децата и да преценим кои от децата можем да вземе и да се грижим за тях, да ги възпитаваме и образоваме.

Децата работят по наложителната общообразователна стратегия, както и спектакъл, музика, танци, изобразяване и приложни изкуства, сподели още тя:

Ние започваме от предучилищна група и сме до четвърти клас. За момента сме начално учебно заведение, само че на 31 януари подадохме молба до министъра на образованието да ни позволи от септември да станем прогимназия, тъй като част от децата ни пораснаха. Нашата концепция е учебното заведение да стане до 12 клас.

По отношение на финансирането, Димитрова сподели:

Ние бяхме на правили тази сметка, че до седмата година ще разчитаме главно на кандидатстване по планове, на донори, на спонсори и на персонални средства на притежателите, доколкото е допустимо. Тази година кандидатствахме да бъде финансирани по новия закон за образованието от страната и се оказа, че ни включиха в учебните заведения, които ще бъдат финансирани. Това ни даде малко повече успокоение да не търсим по този начин интензивно пари, тъй като чакахме да получим. Оказа се, че системата е малко по-различна, още процедурите за финансиране на частните учебни заведения не са ясни, даже и в МОН, и парите ще се забавят, и то не малко. Това ни слага нас в една много тежка обстановка.

Всеки, които искам да помогне, може да го направи като влезе в уеб страницата на учебното заведение, където може да откри банкова сметка и телефоните за връзка с мениджърите на учебното заведение.

Подробностите можете да чуете от изявлението на Веселина Миланова с Анимари Димитрова. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР