Училищата в страната може да останат затворени поне до 13

...
Училищата в страната може да останат затворени поне до 13
Коментари Харесай

Училищата може да останат затворени поне до 13 април

Училищата в страната може да останат затворени най-малко до 13 април поради разпространяването на ковид. Това се споделя в писмо от Министерството на образованието към учителите и шефовете, обвързвано с отдалеченото образование на учениците.

В него се показва, че „ с висока степен на възможност “, „ преустановяването на присъствената форма на образование в учебните заведения ще продължи най-малко до 13 април 2020 година “. За това се слага задачата на учителите да „ създадем електронната форма на образование още по-пълноценна “.

Училищата са затворени от 6 март, когато беше оповестена общонационална грипна почивка поради разпространяването на грип вид Б. В следствие някои учебни заведения отвориха за ден, а по-късно бяха още веднъж затворени от 13 март до 29 април със заповед на здравния министър Кирил Ананиев. Сега се чака нова заповед на Ананиев, с която затварянето на просветителните институции да продължи най-малко до 13 април. Това е крайната към този момент дата на изключителното състояние в страната. То обаче също може да бъде удължено.

Затварянето на учебните заведения още две седмици евентуално ще значи, че би трябвало да се намерят способи да се навакса пропуснатото време. Според министъра на образованието Красимир Вълчев учебното заведение у дома не може да компенсира изцяло естествените часове. Сред обсъжданите разновидности за наваксване на материала е образование събота и неделя, удължение на образователната година или по-ранно започване на идната. Освен това материалът за наложителните изпити след IV, VII и XII клас може да бъде сведен даже до уроците от първия образователен период. Не се чака обаче образователната година да бъде оповестена за нулева.

В последните десетина дни учебните заведения проведоха отдалечено образование за учениците, ориентирано главно към затвърждаване на взетите към този момент уроци. Сега преподавателите се предизвикват да стартират да преподават и нови познания. „ Тъй като синхронната форма на отдалечено образование се сблъсква с редица ограничавания (достатъчно електронни устройства във всяко семейство, разполагаем и задоволително бърз интернет, здравословно възможно време за работа с екран и др.), предлагаме редуването ѝ с асинхронна форма “, написа в писмото на просветителното министерство.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР