Училищата в Пловдив ще могат да заявят хромбукове и да

...
Училищата в Пловдив ще могат да заявят хромбукове и да
Коментари Харесай

Дават безплатно хромбукове на училищата

Училищата в Пловдив ще могат да заявят хромбукове и да ги получат, без да похарчат нито стотинка за тях. Устройствата, които са по-подходящи за просветителни цели от преносимите компютри, ще дойдат през МОН по програмата REACT-EU.

Очаква се подобен вид техника да са най-малко 50 000 от общо 80 000 устройства, които ще стигнат до българските учебни заведения тази година по програмата на Европейски Съюз за превъзмогване на следствията от рецесиите вследствие на пандемията.

Хромбукът е „ братовчед “ на преносимия компютър, има тъчскрийн и клавиатура, здрав корпус, продължителност на батерията, а в това време е с към 30-40% по-евтин. Съвместим е с целия пакет програмен продукт, който се употребява в учебните заведения - и на Google, и на Майкрософт, изясни Александър Ангелов от Центъра за креативно образование.

Възможността да получат гратис такива устройства ще е късмет за учебните заведения, които към този момент работят по системата 1:1, да я приложат в още паралелки. При нея всеки възпитаник работи с персонално устройство, както и учителят. Ползват се виртуални класни стаи по другите предмети, където преподавателите имат опция да слагат електронни задачи и запаси. Има алтернатива за работа в група, колективен чат и опция да се работи по обещано задание от разстояние, даже всеки да си е вкъщи.

Въвеждането на системата в Пловдив стартира преди години от ЕГ „ Иван Вазов “, последователно обгръща от ден на ден класове там и „ болести “ още учебни заведения и градове. Основните правила се наложи да вкарат и всички учебни заведения, когато се стигна до превключване към режим на образование от разстояние в електронна среда поради пандемията.

На старта в някои класове родителите сами вложиха в хромбук, водени от мотивацията, че и другояче се постанова да купят преносим компютър, само че с устройството за просветителни цели се обезпечава потребното прилагане на технологиите. При това то се случва в сигурна среда - през предпазени сметки, а учебното заведение обезпечава надзор до какво наличие имат достъп учениците.

Сега безвъзмездни хромбукове ще имат опция да заявят и получат и учебни заведения, които все още не работят по метода 1:1. Кандидатстването ще става с електронен формуляр, посредством който поръчката ще отива напряко в МОН.

Вече са в ход публичните поръчки, като се чака доставката на техниката по учебните заведения да стане главно през лятото.

Очакванията са, че с обезпечаването на хромбукове ще се разшири и обсегът на модела 1:1. Сега се ползва в 80 паралелки в цялата страна, от които 20 са в Пловдив. Наесен се чака под тепетата да станат 35, а в цяла България да доближат 300.

Програмата REACT-EU e поредна стъпка за подсигуряване на учебните заведения с техника, откакто още предходната година страната отпусна пари за 16 000 устройства за учители и възпитаници. Отделно учебните заведения заделиха свои средства за таблети, които да раздават при прекосяване към онлайн образование.

Идеята е обезпечените устройства да се употребяват освен при уроци от разстояние в електронна среда, а да са все по-застъпени и в постоянния обучителен развой в клас.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР